Hrana i piće

Jedemo ih svaki dan, a veoma su štetne: 10 najnezdravijih namirnica u vašoj kuhinji

Mnogo puta smo svjesni da određene namirnice nisu najbolji izbor za naše zdravlje, ali ponekad im jednostavno ne možemo odoljeti.

pohovana hrana- posaljirecept.rs

Medicinska platforma Healthshots sastavila je popis deset najnezdravijih namirnica koje svakodnevno konzumiramo. Ovo upozorenje ima za cilj podići svijest o potencijalno opasnim prehrambenim izborima koji mogu štetiti krvnim sudovima, pritisku, šećeru u krvi i općem zdravlju.

Na desetom mjestu nalaze se “instant” rezanci, često prepuni natrija i mononatrijum glutamata. Slijede mesne prerađevine, koje se povezuju s rizikom od raka debelog crijeva. Krofne zauzimaju osmo mjesto zbog visokog sadržaja trans masti i rafiniranih ugljenih hidrata. Supe iz konzerve, iako praktične, često su pune soli, dok margarin, na šestom mjestu, sadrži štetne trans-masti.Na polovini liste je čips, hrana pržena na visokoj temperaturi s visokim udjelom soli, masti i bez hranjivih tvari. Slijedi alkohol, koji može izazvati teške zdravstvene probleme poput ciroze jetre i oštećenja tkiva. Rafinisani ugljeni hidrati zauzimaju treće mjesto, a gazirana pića drugo mjesto, s velikim količinama dodanog šećera.

Na prvom mjestu je šećer, označen kao jedan od najvećih uzroka dijabetesa, gojaznosti i drugih zdravstvenih problema. Stručnjaci naglašavaju važnost umjerenosti u konzumiranju šećera kako bismo očuvali svoje zdravlje.

Ovaj popis pruža korisne smjernice kako prepoznati i izbjeći potencijalno opasne namirnice te usmjeriti prehrambene izbore prema zdravijim opcijama, piše Glossy


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh