Hrana i piće

Pripremite punjene paprike tako da ne napravite ovih pet grešaka

Iako su punjene paprike ljetno jelo, mnoge domaćice ga pripremaju i tokom zime.

Punjene paprike - Kuhajtesauzitkom.com

Ukoliko vam punjene paprike ne budu ukusne onda provjerite da ne činite jednu od ovih grešaka: kupujete pogrešnu vrstu paprika, birate pogrešno meso, paprike punite do vrha, dodajete previše zaprške ili pogrešno pripremate rižu.

Princip rada sarme i punjene paprike je također gotovo isti: smjesom od mljevenog mesa i riže se puni povrće (paprika ili kiseli kupus), razlika je jedino u tome što se punjena paprika kuha u više umaka od paradajza i okusom je drugačija.

Potrebni sastojci

70 dag miješanog mljevenog mesa

dva komada sitno sjeckanog glavice luka

tri komada sjeckanog češnjaka

jedna kašika mljevene slatke paprike

jedna kašika soli

pola kašike crnog bibera

šest kašika riže

peršuna

jedan kg paprika

1/2 dl maslinova ulja

dvije velike kašike brašna

jedna grančica lišća celera

2-3 velike kašike koncentrata rajčice malo soli

Paprike, najbolje tankih stijenki i babure, očistite od sjemenki. U jednu zdjelu stavite mljeveno meso i redom mu dodajte sve sastojke.

Dobro izmješajte, probajte da vidite da li je dobrog okusa. Potom smjesom napunite paprike. U lonac za kuhanje stavite ulje i prepržite na njemu brašno, kao da radite prežganu juhu.

U to dodajte pasirani paradajz ili koncentrat. Dolijevajte vode, sve dok ne dobijete željenu gustoću umaka. U umak stavite punjene paprike i grančicu celera, ako nemate grančice celera, dobar je i korijen celera. Poklopite i kuhajte sat i pol u običnom loncu.
prenosi klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh