Hrana i piće

Recept za panj tortu koji uvijek uspije

Postoje dobri, stari recepti koji su provjereni, ali koji su pomalo zaboravljeni dolaskom modernijih recepata. Jedan od tih je i recept za panj tortu. Nalik na rolat, ova poslastica je odličan izbor za svaku vrstu proslave, posebno one dječije.

Sastojci:
za koru:

5 bjelanaca
5 kašika šećera
100 g mljevenih oraha
2 kašike brašna
za nadljev:

5 žumanaca
5 kašika šećera
200 g putera
150 g prah šećera
100 g mliječne čokolade
Priprema:
Odvojite bjelanca od žumanca pa prvo umutite bjelanca u čvrst snijeg postepeno dodavajući šećer. Kada se to sjedini, dodajte mljevene orahe i prosijano brašno i promiješajte špatulom ili varjačom da bjelanca ne bi “pala”.

Kada lepo promešate, smesu sipajte u pleh koji ste obložili pek papirom i pecite u rerni od 12 do 15 minuta na 180 stepeni. Kada kora bude gotova izvadite je na vlažnu krpu i polako uvijte kako bi poprimio oblik rolata.

Dok se kora peče, žumanca i šećer skuvajte na pari oko desetak minuta ili sve dok se ne zgusnu pa dodajte izlomljenu mlečnu čokoladu. Lepo promešajte pa sklonite sa ringle da se lepo ohladi.

U međuvremenu, umutite puter sa šećerom u prahu pa u njega ubacite ohlađen čokoladni fil.

Rolat polako “odrolujte” pa nafilujte ali ostavite deo fila za ukrašavanje. Stavite je u frižider da se lijepo stegne i spremna je za posluživanje, piše ona.rs.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh