Hrana i piće

Torta koja se ne peče gotova za samo 20 minuta (RECEPT)

Sezona praznika je u toku, a s njima i pitanje šta će se naći na bogatoj trpezi.

Uz slane zalogajčiće i omiljeno piće podrazumijeva se da se mora razmišljati i o tome šta ćemo slatko pojesti kada se završi novogodišnja večera.

Tada na scenu često stupaju slatkiši, a najbolji su naravno oni koji su napravljeni u našoj kuhinji. Ipak, obaveza je tada obično mnogo, a vremena malo.

Zbog toga često tragamo za tortom koja se brzo pravi, nije mnogo komplikovana, a veoma je ukusna. I kad pomislite da je nemoguće uskaditi sve ovo, pojavi se torta od višanja koja se pravi za tili čas, bez pečenja, a toliko je ukusna da za sutra neće ostati ni jedno jedino parče.

Sastojci

400 g čokoladnog keksa
120 g šlaga s ukusom vanilije
litar i po mlieka
100 g čokoladnog namaza (Nutella ili slično)
200 g višanja

Za glazuru:

100 ml mlijeka
50 g putera
50 g kakaa
50 g šećera

Priprema

Keks umačite u mlijeko i poredajte ijeli red u pleh u koji ćete slagati tortu. Potom umutite šlag sa mlijekom ili kiselom vodom, pa ga podijelite na tri dijela.

Prvom dijelu dodajte čokoladni krem i lagano izmešajte, pa ga sipajte u pleh preko keksa. Zatim poredajte višnje, pa bijeli fil. Potom ponovo keks umočen u mlijeko, pa crni fil, pa višnje, pa bijeli fil.

Odozgo treba da bude keks, s tim da ćete preko njega staviti glazuru od čokolade i ostalih gore navedenih sastojaka. Za ovu tortu je važno da je ostavite da se dobro ohladi u frižideru i da je nakon služenja vratite, jer šlag brzo popusti i ona postane mekana. Odozgo preko čokolade možete da stavite i voće ili kocke čokode, po ukusu i želji, piše Glossy.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh