Hrana i piće

ŠTA VAM SE DEŠAVA U TIJELU KADA PRESKOČITE DORUČAK

Jedenje zdravog, uravnoteženog doručka ujutro može učiniti nevjerovatne stvari za svoje zdravlje.

Doručak - Noizz.rs

To je zato što je doručak više od obroka, to je katalizator koji pokreće vaš metabolizam i pokreće zdravo tijelo i um. Studija iz 2018. godine u Nutrients zaključila je da oni koji doručkuju konzumiraju manje dodanih šećera i više vlakana, vitamina i minerala od onih koji ne konzumiraju, piše hayat.

Dakle, ako zbog preskakanja doručka propuštate važne nutrijente, koje bi se druge nuspojave mogle dogoditi, a da niste znali? Bez obzira na to gdje se nalazite na doručku, bitno je razumjeti potencijalne nedostatke preskakanja doručka na vaše tijelo.

Može vam pasti šećer u krvi

Bez unosa nutrijenata iz zdravog, dobro izbalansiranog doručka, nivo šećera u krvi može pasti, ostavljajući vas umornim, razdražljivim i nesposobnim da se fokusirate. Prema studiji 2019, oni koji su preskočili doručak imali su povećan nivo šećera u krvi i lošiju kontrolu šećera u krvi.

“Pošto ne jedete cijelu noć dok spavate, vaš šećer u krvi već prirodno pada nakon buđenja”, kaže Caroline Young, registrovana dijetetičarka i vlasnica Whole Self Nutrition.

Ako ga ne popravite dobro izbalansiranim doručkom, vaš šećer u krvi će nastaviti da pada tokom jutra. S vremenom to može dovesti do velikih promjena šećera u krvi i nestabilnosti, što, naravno, može dovesti do predijabetesa ili dijabetesa. Istraživanje pokazuje da je preskakanje doručka povezano s povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Možda ćete imati problema da se fokusirate

Doručak isporučuje esencijalne nutrijente koji pokreću vaš mozak za dan fokusiranog rada. Preskakanje ove nutritivne osnove može dovesti do poteškoća u koncentraciji i maglovitog mentalnog stanja. Studija 2017. primijetila je da su učesnici koji su preskočili ili jeli nezdrav doručak imali lošije kognitivne performanse tokom dana od onih koji su doručkovali zdravo.

Trista Best, RD, registrovana dijetetičarka smatra da doručak daje tijelu i mozgu esencijalne hranjive tvari i energiju nakon noći posta. Za neke pojedince, preskakanje doručka može dovesti do smanjenja kognitivnih performansi, uključujući poteškoće s koncentracijom, pamćenjem i rješavanjem problema. To se može posebno primijetiti ujutro kada su mentalni zahtjevi visoki.

Vaš metabolizam se može usporiti

Preskakanje doručka kada je vaše tijelo uvjetovano da ujutro prima kalorije može imati kontraproduktivan učinak na vaš metabolizam. Studije sugeriraju da se vaše tijelo može prilagoditi usporavanjem svog metabolizma, što može rezultirati povećanjem težine.

“Redovni obroci, uključujući doručak, igraju ulogu u održavanju uravnoteženog metabolizma. Preskakanje doručka može poremetiti ovu ravnotežu, potencijalno utjecati na sposobnost tijela da efikasno koristi i skladišti energiju”, dodaje.

Može se povećati kortizol

Hormon stresa kortizol ne reaguje samo na emocionalni stres također reaguje na fiziološki stres izazvan preskakanjem obroka. Prema sistematskom pregledu iz 2021. u Hutrients, preskakanje doručka može povećati jutarnje nivoe kortizola, što potencijalno dovodi do povećanog apetita i lošeg kvaliteta sna.

“Svaki oblik ograničenja u ishrani, uključujući i preskakanje doručka, je oblik mentalnog i tjelesnog stresa,” navodi Young.

Da bi vaš nervni sistem bio regulisan, potrebna mu je adekvatna ishrana. Dakle, kada preskočite doručak, vjerovatnije je da će vaše tijelo prijeći u neregulisano stanje, kao što je borba ili bijeg, što dolazi sa anksioznošću, povišenim otkucajima srca i razdražljivošću.
Sadržaj se nastavlja nakon oglasa
Konačno na našem tržištu. Prirodni preparat koji poboljšava sluh i najveći je neprijatelj tinitusa i infekcija uha.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh