Hrana i piće

OVO JE PET IDEALNIH NAMIRNICA ZA DORUČAK: SAMO OVA HRANA UJUTRO SPUŠTA HOLESTEROL

Glavni uzrok povišenog holesterola je prehrana, a hranu bogatu zasićenim i transmasnoćama treba izbjegavati jer uzrokuje povećanje lipoproteina niske gustoće, poznatog i kao ‘loš’ holesterol.

Grčki jogurt - Stvarukusa.rs

Ove vrste masnoća mogu se pronaći u mnogim namirnicama koje redovito konzumiramo, poput maslaca, keksa, sira i prerađenog mesa. Iz tog razloga stručnjaci savjetuju da za doručak izbjegavamo hranu poput kobasica, slanine, peciva i punomasnog jogurta.

Nutricionist Richard Allison stoga preporučuje pet namirnica koje bi, s druge strane, trebalo jesti za doručak jer mogu pomoći u održavanju niske razine holesterola.

Zobena kaša

Zobene pahuljice izvrstan su izbor jer su bogate topivim vlaknima koja mogu pomoći u smanjenju razine kolesterola. Pokušajte dodati malo svježeg voća, orašastih plodova ili cimeta za još bolji okus – savjetuje nutricionist.

Jaja

Jaja mogu biti dio zdravog doručka za osobe s visokim kolesterolom. Samo ograničite unos na jedno ili dva jaja dnevno i razmislite o upotrebi bjelanjaka umjesto cijelih jaja – kaže Allison.

Grčki jogurt

Grčki jogurt ima puno proteina i manje masti od običnog jogurta. Birajte obične ili nemasne varijante te dodajte svježe voće i med – ističe stručnjak.

Tost od cjelovitog zrna

Birajte hljeb od cjelovitih žitarica umjesto bijelog kruha, jer ima više vlakana i može vam pomoći da se osjećate siti. Dodajte avokado, maslac od badema ili nemasni krem ​​sir u svoj tost – predlaže Allison.

Smoothieji

Smoothieji su odličan način da u jednom obroku dobijete razne hranjive tvari. Koristite bazu od mlijeka ili jogurta s niskim udjelom masnoće i dodajte svježe ili smrznuto voće, špinat i chia sjemenke za dodatna vlakna i proteine – rekao je nutricionist. prenopsi Hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh