Hrana i piće

Četiri namirnice koje nikako ne biste smjeli konzumirati

Ukoliko imate hranu sakrivenu u svom domu, može biti nemoguće zanemariti želju da je pojedete – čak i ako ste odlučni da je porcionirate. Stoga postoje četiri grickalice koje je najbolje ne donositi kući.Ukoliko imate hranu sakrivenu u svom domu, može biti nemoguće zanemariti želju da je pojedete – čak i ako ste odlučni da je porcionirate. Stoga postoje četiri grickalice koje je najbolje ne donositi kući.

Ilustracija - Recepti.hr

Autor i kolega “National Geographic” Dan Buettner napravio je karijeru proučavajući najduže živuće ljude na svijetu. On je skovao pojam “Plave zone” da označi pet regija širom svijeta gdje stanovnici žive do duboke starosti od 100 godina.

Nakon što je proučio stanovništvo Okinave, Sardinije, Nikoje, Ikarije i Loma Linde, čini se da je Dan znao kako stoje stvari kada su u pitanju navike koje mogu produžiti život.

On je otkrio četiri namirnice koje nikada ne bismo smjeli unositi u svoj dom u svrhu dugovječnosti.

Gazirana pića

Ovo tehnički nije hrana, ali gazirana pića su bila na vrhu Danove liste. Gazirana pića možda nećete staviti u istu kategoriju kao kekse, kolače ili sladolede.

No, prema Danovim riječima, osvježavajući napici sadrže prilično slatki punch.

“Zaslađena pića su izvor broj jedan rafinisanog šećera”, rekao je.

Velike količine šećera mogu imati razne neugodne nuspojave na vaše zdravlje – od doprinosa debljanju i upali do povećanja rizika od dijabetesa i visokog krvnog tlaka .

Sve ovo je povezano s povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara , kaže dr Frank Hu, profesor nutricionizma na Harvard TH Chan School of Public Health .

Sve ovo ne znači da uopšte ne treba da jedete šećer.

Umjesto toga, razmislite o tome da uzmete jedan list iz knjiga Blue Zonera – oni “jedu šećer namjerno, a ne po navici ili slučajno”, kaže Dan.

To znači čuvanje slatkiša, kolačića i kolača za posebne prilike.

Slanina i kobasice

Prerađeno meso – sve što je konzervirano sušenjem, soljenjem, dimljenjem, sušenjem ili konzerviranjem – također je na Danovoj listi nestašnih.

Ovo uključuje tipične dodatke za prženje za doručak, kao što su slanina, kobasice i crni puding. Međutim, specijaliteti kao što su šunka i salama također su na listi.

Prema Danovim riječima, ova vrsta mesa je “kancerogena”, što znači da je njihovo jedenje povezano s rakom. On nije jedini koji to sugerira – studije kažu da konzumiranje prerađenog mesa može povećati rizik od raka crijeva.

U međuvremenu, odustajanje od slanine i gaziranih pića moglo bi povećati vaš životni vijek za jednu deceniju, otkrili su naučnici sa Univerziteta u Bergenu u Norveškoj.

Pakovani slatkiši

Paketi slatkiša bili su treći na Danovoj listi hrane koju je zabranjeno držati u kući. Ove vrste poslastica su često visoko obrađene – što znači da sadrže niz sastojaka koje ne biste koristili prilikom kuhanja – i prepuni su masti i šećera.

Izvještaji povezuju ultra-prerađenu hranu s povećanim rizikom od bolesti uključujući gojaznost, srčani udar, moždani udar, rak, dijabetes tipa 2 i demenciju.

Čips i slane grickalice

“Posljednji su slane grickalice”, nastavio je Dan, za koje je rekao da su “najviše povezane s gojaznošću.

Istraživanja su pokazala da velike doze soli u vašoj ishrani mogu povećati rizik od dijabetesa tipa 2, kao i visokog krvnog pritiska. Ako želite da grickate kao stogodišnjaci , orašasti plodovi su pravi izbor.

Uzmite mješavinu badema, kikirikija, brazilskih oraha, indijskih oraha i oraha za samo dvije šake dnevno. prenosi Klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh