Hrana i piće

Sezona kestena je počela, uz ovaj jednostavni recept možete ih napraviti u rerni

Bez obzira da li ih volite ili ne, kesten je mnogima jedna od prvih asocijacija na jesen. No, ukoliko ste ljubitelji ove jesenske poslastice, ne morate se puno potruditi da biste uživali u njoj. Naime, uz ovaj recept možete ga napraviti i kod kuće i to samo za pola sata.

Pored toga, kesten je veoma zdrava namirnica jer sadrži veliki broj vlakana, smanjuje holesterol u krvi te potiče rad crijeva. Posebno se preporučuje osobama koje pate od bolesti srca, ali trebaju ga izbjegavati osobe s intolerancijom na gluten. prenosi Klix

Za ovaj recept potrebni su samo osnovni sastojci, a to su kesteni, voda i sol.

Priprema:

Najprije, svaki kesten prerežite uzduž, a ako se radi o većem kestenu onda možete napraviti i jedan rez poprijeko. Potom ih stavite u šerpu i dodajte im vodu i soli. Kuhajte ih na laganoj vatri dok voda ne počne kuhati.

Tada ćete primijetiti da su se otvorili i onda ih možete skloniti s ringle i ocijediti. Za to vrijeme uključite rernu na 250 stepeni kako bi se zagrijala. Kestene ocijedite i stavite u tepsiju. Kada se rerna ugrije, stavite ih da se peku nekih 15 minuta.

Vrijeme pečenja ovisi o njihovoj veličini, ali i o tome volite li ih jesti pečenije. Kada su gotovi, izvadite ih iz rerne i pokrijte krpom oko pet minuta. Nakon toga su spremni za konzumiranje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh