Hrana i piće

OVAJ DIO TREŠNJE JE OPASAN: KADA IH JEDETE NIKAKO NE RADITE OVO, VAŽNIJE JE NEGO ŠTO MISLITE

Ako ste ljubitelj ovog voća, dobra vijest za vas je da možete uživati u njemu jer su i višnje i trešnje veoma dobre za krv i detoksikaciju.

Ipak, morate povesti računa o jednoj stvari kada ih budete jeli.

Naime, ne preporučuje se da gutate ili žvaćete košticu jer može da ugrozi vaše zdravlje.

Koštice trešanja sadrže cijanogene glikozide. Naše tijelo može da apsorbuje male količine cijanogenih jedinjenja, ali ako se pretjera, možete ozbiljno ugroziti zdravlje.

Mnogo opasnije od gutanje koštice jeste njeno grickanje jer se tako direktno otpušta ovo jedinjenje i može da dovede do trovanja.

Simptomi su glavobolja, vrtoglavica, nervoza i povraćanje. Može doći i do problema sa sa disanjem, povišenog krvnog pritiska i ubrzanog rada srca.

Još jedna stvar je izuzetno važna, a to je da bi trebalo da povedete računa o količini.

Stranica “Medical Daily” navodi kako bi idealna doza bila čaša trešanja dnevno, dok veće količine mogu da izazovu probleme s probavom, piše Hayat.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh