Hrana i piće

Potrebna su vam jaja za kolače, ali nemate ih? Ovo su namirnice kojima ih možete zamijeniti!

Ako nemate jaja pri ruci, ili želite uštedjeti na svojim namirnicama, isprobajte ove trikove.

Majka i djeca - Pinterest

Cijene jaja u posljednjih nekoliko mjeseci zaista su visoke, što može biti problem onima koji jaja koriste svakodnevno u kuhanju i pečenju. Srećom, možete pronaći nevjerojatne zamjene za jaja za svaku vrstu recepata, a funkcionirat će tako dobro da biste se mogli iznenaditi da to nije prava stvar, kada kušate konačni proizvod, piše Reader’s Digest.

Umak od jabuka

Bogat pektinom — vrstom dijetalnih vlakana koja djeluju kao zgušnjivač — umak od jabuka izvrsno zamjenjuje jaja u kolačima, brzom kruhu i keksima. Ne samo da pomaže dodati strukturu, već dodaje i vlagu kako bi vaša peciva bila još mekanija. Kako biste zamijenili jedno jaje, jednostavno upotrijebite 1/4 šalice nezaslađenog umaka od jabuka u svom receptu. Samo imajte na umu da to može malo promijeniti okus vaše hrane, odnosno dat će konačnom proizvodu blago voćni okus.

Lanene ili chia sjemenke

Kada se mljevene lanene ili chia sjemenke pomiješaju s vodom, formiraju gustu, gnjecavu smjesu koja se može koristiti umjesto jaja kao vezivno sredstvo u pekarskim proizvodima. I lanene i chia sjemenke upijaju tekućinu, stvarajući gelastu teksturu koja pomaže držati sastojke zajedno, baš kao što to čine jaja. Vaši dobiveni pečeni proizvodi mogu imati malo gušću teksturu koja se lakše žvače, ali dodatna vlaga iz sjemenki mogu učiniti gotov proizvod vlažnijim. Da biste napravili laneno ili chia “jaje”, jednostavno pomiješajte 1 žlicu mljevenih lanenih sjemenki ili chia sjemenki s 3 žlice vode i ostavite nekoliko minuta dok se smjesa ne zgusne. Zatim možete koristiti ovu smjesu umjesto jednog jajeta u svom receptu. Također, lanene i chia sjemenke sadrže dobru količinu proteina.

Gazirana voda

Gazirana voda može se koristiti kao zamjena za jaja u receptima u kojima se jaja prvenstveno koriste za dizanje. Sve što trebate učiniti je zamijeniti jedno jaje s 1/4 šalice gazirane vode. Možda će vam se tekstura činiti gušćom, ali pjenušavost gazirane vode savršena je za lagane i pahuljaste recepte. Kada koristite ovu metodu zamjene za jaja, pomiješajte gaziranu vodu s bilo kojim tekućim sastojcima—kao što je mlijeko—ili dodajte pred kraj miješanja. Ako gaziranu vodu dodate prerano, na primjer nakon miješanja maslaca i šećera prilikom pravljenja kolača, mjehurići će iskočiti prije nego što završite s mućenjem tijesta i vaš će recept biti ravan.

Banane

Banane mogu nevjerojatno dobro poslužiti kao zamjena za jaja za pečenje—a sve što trebate učiniti je zamijeniti jaje s 1/4 šalice zgnječenih zrelih banana. Ova metoda je posebno učinkovita u kolačima, brzim kruhovima i keksima. Imajte na umu da će upotreba banana kao zamjene za jaja unijeti dodatnu vlažnost u recept, uzrokujući nešto gušći gotovi proizvod. Za najbolje rezultate koristite banane koje su uglavnom žute, s nešto crnih točkica. Žute banane sadrže dosta škroba, a kako sazru i pocrne, ti se škrobovi razgrađuju u šećere. Iako su kašaste crne banane posebno slatke i dobre za stvari kao što je kruh od banane, bez mnogo škroba, neće moći vašim pecivom dati strukturu koju bi dalo jaje.

Želatina

Jeste li znali da ista želatina koju koristite u receptima za slastice može poslužiti i kao zamjena za jaja? Samo pomiješajte 1 žlicu želatine s 3 žlice hladne vode, ostavite da odstoji dok ne postane gusta i gnjecava i dodajte kao da koristite jaje. Savršeno je za recepte koji zahtijevaju mali broj jaja – kao što su određene pakirane mješavine za kolače, kekse i palačinke – ili gdje jaja služe uglavnom kao vezivo. Ipak, imajte na umu da će tekstura i okus vašeg konačnog proizvoda vjerojatno biti drugačiji nego da ste koristili jaja. Želatina također neće pružiti isti učinak dizanja, tako da je ovo najbolje za guste pečene proizvode poput slatkih kolačića, piše Vecernji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh