Hrana i piće

Najbolja hrana prije i poslije treninga

Odabir namirnica za sve one koji su na dijetetskom režimu ishrane i žele da se riješe viška kilograma, a ujedno treniraju umije da bude prilično komplikovan.

Vježbanje - Arhiva

Da li bi prije odlaska na trening trebalo pojesti neki obilniji obrok, sastavljen od sporo razgradivih ugljenih hidrata, zdravih masti i proteina ili je, ipak, bolje rješenje sok od voća i povrća sa malo sirovih samljevenih sjemenki?

Šta i kad bi trebalo da jedete ako vježbate ujutro

“Ukoliko ste rešili da vežbate u jutarnjim satima, na trening možete da odete i ‘praznog stomaka'”, kaže fitnes instruktor i personalni trener Boško Takovac.

“Naime, u toku noći ostajemo na nižim zalihama glikogena koji nam je potreban za trening, pa će telo samim tim u toku vežbanja sagoreti više masti, što i jeste cilj. U tome može da pomogne i crna kafa, jer kofein podstiče oksidaciju masti. Ipak, neka vam to ne pređe u svakodnevnu praksu, jer se telo vremenom navikava na kofein, pa posle nekog vremena neće dati željeni efekat. Zato budite umereni i sa kafom i birajte trenutak kad ćete je popiti. Najbolje bi bilo da to učinite pre treninga visokog intenziteta”, savjetuje Takovac.

Obavezni dio jutarnje rutine koji mnogi zaboravljaju, pogotovo ako ste se opredijelili za trening neposredno poslije buđenja jeste i – hidratacija. Kako ističe sagovornik, da bi nam mišići normalno funkcionisali tokom treninga, važno je da organizmu obezbjedimo elektrolite.

“Ukoliko ne možete da trenirate ‘na prazan stomak’, a želite da izgubite masti, napravite šejk od bobičastog voća sa proteinima surutke i malo bademovog mleka. Ovakav šejk će vam obezbediti energiju, a neće biti težak za varenje, niti će vam opteretiti stomak. Ako vežbate ujutro u cilju mršavljenja, najbitnije je da na kraju dana budete u kalorijskom deficitu, ali istovremeno i da unesete dovoljno makronutrijenata i mikronutrijenata za taj dan. Bez obzira na to da li ste doručkovali ili ste pribegli intermitentnom postu i na trening otišli bez doručka, možete da postignete odlične rezultate u gubitku masti”, ističe Takovac.

Šta i kad bi trebalo da jedete ako vježbate uveče

Za one koji radije biraju večernji trening, a žele da istope višak masti, najbolje je, savjetuje naš sagovornik, da pojedu nešto dva-tri sata prije treninga.

“Ukoliko ste planirali da odete na trening u 17 sati, možda ćete imati malu užinu u ranim popodnevnim satima, između 14 i 14.30. Ali, tad ne morate da pijete šejkove; možete da pojedete belo meso ili ribu, pirinač i salatu. Ovakav obrok organizam će lako svariti dva-tri sata pre treninga”, objašnjava Takovac.

Mnogi koji treniraju u večernjim satima u cilju mršavljenja ustručavaju se da poslije vježbanja bilo šta pojedu. Sagovornik kaže da to nije dobro rješenje, jer je poslije vježbanja neophodno večerati.

“‘Pokrijte’ se dovoljnim unosom proteina, dobrim vlaknima i zdravim mastima. Možete da dodate i manju količinu ugljenih hidrata”, savjetuje Takovac, piše Telegraf.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh