Hrana i piće

Evo zašto je dobro da ŠLJIVE uvrstite u vašu ishranu

Kad dođe ljeto, mnogi ne mogu da zamisle dan bez konzumiranja šljiva.

Šljive - Nezavisne.com

Ovo voće je praktično ponijeti na posao ili na trening, jer nije potreban nikakav pribor za pripremu, zasitno je i lako je za varenje.

Pored toga, šljive su izuzetno hranljive, sadrže mnogo vitamina i minerala, kao i vlakna i antioksidanse, koji štite od širokog spektra bolesti.

Ukoliko još niste uvrstili svježe šljive u svakodnevnu ishranu, evo nekoliko razloga zbog kojih je preporučljivo da to učinite.

1. Sadrže mnogo hranljivih materija

Više od 15 minerala i vitamina i mali broj kalorija preporučuju šljive za svakodnevnu konzumaciju. U 100 grama šljiva ima 30 kalorija, osam grama ugljenih hidrata, sedam grama šećera, gram vlakana, a tu su i vitamini A, B, C i K.

Pored toga, svaki plod šljive sadrži magnezijum, kalijum, fosfor, bakar i mangan.

2. Bogate su antioksidantima

Šljive su bogate antioksidantima, koji povoljno utiču na smanjenje upala i štite ćelije od slobodnih radikala.

Posebno su bogate polifenolima, koji imaju pozitivne efekte na zdravlje kostiju i mogu da pomognu u smanjenju rizika od srčanih bolesti i dijabetesa.

Neke studije su pokazale da šljive sadrže dvostruko više polifenola od nektarina.

3. Povoljno utiču na nivo šećera u krvi

Iako su prilično bogate ugljenim hidratima, šljive ne izazivaju značajan skok šećera u krvi.

Ovo se pripisuje njihovom potencijalu da povećaju nivoe hormona koji igra ulogu u regulaciji šećera u krvi.

Pored toga, vlakna u šljivama mogu da budu djelimično odgovorna za njihov uticaj na šećer u krvi. Naime, vlakna usporavaju brzinu kojom naše tijelo apsorbuje ugljene hidrate poslije obroka, što dovodi do postepenog porasta šećera u krvi, ali ne i naglog skoka šećera u krvi.

4. Prijatelj srca

Redovno konzumiranje šljiva može da ima pozitivne efekte na zdravlje srca. Proučavane su zbog potencijala da snize povišen krvni pritisak i nivo holesterola, koji su glavni faktori rizika za pojavu srčanih oboljenja.

Pozitivni efekti svježih, ali i suvih šljiva na faktore rizika od srčanih bolesti vjerovatno su posljedica velike količine vlakana, kalijuma i antioksidanata, piše Cafe.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh