Hrana i piće

Tehnolozi iz Sprinda objašnjavaju: Zašto je važna konzumacija hljeba i kojeg?

Hljeb konzumiraju gotovo svi, on je zapravo konstanta u prehrani čovjeka i s obzirom da je sveprisutan
očekivano je da će biti navedene brojne dezinformacije o ovoj namirnici.

Hljeb je nezamjenljiv izvor
hranjivih vlakana i velika je greška hraniti se bez hljeba. Bitna stavka koja pridonosi dezinformacijama je
ta, da su ugljikohidrati posljednjih godina javno shvaćeni kao negativan makronutrijent u prehrani i da
bismo unos ugljikohidrata trebali svesti na minimum. Hljeb je tako postao sinonim za one ugljikohidrate
koje bismo trebali u prehrani izbaciti.
Ova činjenica je kontradiktorna sa piramidom pravilne prehrane, referentnim modelom u nauci o
prehrani koja služi kao smjernica šta bismo i na koji način trebali unositi u naš organizam. Prema piramidi
pravilne ishrane su ugljikohidrati, odnosno žitarice prikazani kao osnova naše prehrane naglašavajući
njihovu važnost u svakodnevnoj prehrani.
Lamija Bašić, magistar prehrambene tehnologije i tehnolog bh. kompanije Sprind kao jedne od vodećih
proizvođača hljeba i pekarskih proizvoda, stručnim činjenicama potvrđuje da je hljeb iznimno važan za
pravilne funkcije u organizmu i objašnjava na šta se treba obratiti pažnja.
„Pri izradi, konkretno Sprindovih premium rezanih hljebova, koristi se samo najkvalitetnije polubijelo
brašno Tip 850. Ovo brašno je prehrambeno vrijednije i sadrži više dijelova dobivenih iz ovojnice zrna
pšenice, pa zato u njegovom sastavu nalazimo više vitamina, minerala, proteina i celuloznih vlakana
nego u bijelom brašnu. Takođe, kuhinjska so koju koristimo u umjerenim količinama, neophodna je i
značajna za ljudsko zdravlje jer ima važnu ulogu u biohemijskim procesima u organizmu. Pekarski kvasac
koji je u sastavu Sprind hljeba poboljšava hranjivu vrijednost, ima malo ugljikohidrata, masti i natrija te
sadrži puno proteina, vlakana i minerala“

Kada kupujete hljeb obratite pažnju na…
Hljeb napravljen od brašna s velikim stepenom izmeljavanja sadrži smanjenu nutritivnu vrijednost jer je
energetski gust, a siromašan sa nutrijentima, vitaminima B skupine, vitaminom E, kalcijem, kalijem i
željezom koji su potrebni za pravilno funkcioniranje našeg organizma. Zbog toga treba obratiti pažnju na
tip korištenog brašna u proizvodnji.
„Brašna sa cjelovitijim zrnom pšenice su izvanredan izvor ugljikohidrata, prehrambenih vlakana, u prvom
redu vitamina, minerala te u manjoj mjeri, proteina. Dodatak sastojaka poput mekinja, raževog,
integralnog i sojinog brašna, raznih sjemenki svakako doprinosi kvalitetu hljeba u pogledu većeg sadržaja
vitamina i minerala, mikro i makronutrijenata, onih nužnih za normalno funkcioniranje organizma. Naši
premium hljebovi imaju sve navedeno u svom sastavu „ – objašnjava tehnolog kompanije Sprind.

Medjunaslov: Hljeb obogaćen zdravim dodacima

Danas na tržištu sve češće nailazimo na hljebove u kojima su prisutne razne dodatne, po zdravlje
vrijedne namirnice, a koje utiču na okus hljeba i čine ga još ukusnijim. Ovisno o vrsti hljeba prisutan je
udio mekinja, raževog i sojinog brašna, raznih vrsta sjemenki kao što su sjemenke lana, suncokreta,
bundeve, susama i zobene pahuljice.
„U našem Multiproteinskom hljebu, koristimo sojino brašno i dodajemo mješavinu sjemenki (sjemenke
suncokreta, lana, susama i zobene pahuljice). Ovim brašnom potiče se prirodno sagorijevanje masti i
obogaćujemo hljeb vitaminima (vitamini B, A, PP, E, D.) i mikroelementima. Sprindov Rajlovački hljeb
obogaćen je dodatkom mješavine integralnog i raževog brašna sa sjemenkama bundeve, suncokreta i
susama – navode iz Sprinda.
Mekinje su dodatak raznim vrstama Sprind hljebova kao što su Narodni hljeb, Sarajevski tamni rezani,
Multiproteinski, Rajlovački i dr. Najvažniji značaj hljeba sa mekinjama je da normalizira funkcioniranje
probavnog sistema i poboljšava njegovo funkcioniranje.
Raževo brašno je još jedan od dodataka pojedinih vrsta premium Sprind hljeba. Odlikuje se visokim
sadržajem Ca i Fe, a proteini raži su veće prehrambene vrijednosti u odnosu na proteine pšenice zbog
povoljnijeg aminokiselinskog sistema.
Sve tri vrste sjemenki koje se dodaju u hljeb poput lana, suncokreta i susama bogate su
mineralima poput mangana, kalcija, bakra, magnezija i fosfora.

Iz svega navedenog slijedi zaključak da je hljeb, ukoliko se jede u umjerenim količinama i u sklopu
energetski primjerene prehrane, poželjna namirnica koja neće pridonijeti nakupljanju suvišnih
kilograma i neće nepovoljno utjecati na naše zdravlje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh