Hrana i piće

Kako možete iskoristiti peteljke od trešanja

Mnogima omiljeno voće – trešnje, počelo je svoju sezonu i već uživamo u prvim sočnim plodovima.

Trešnje - Neum-bih.com

Bogate su vitaminima C, A i E, a nutricionisti ih preporučuju u neograničenim količinama jer čiste organizam od toksina, a ne iritiraju želudac.

Mesnat plod je odličan izvor kalijuma, gvožđa, cinka, bakra i mangana.

Trešnje su krcate melatoninom, antioksidansom koji utiče na smanjenje nervoze i nesanice, a takođe su i snažan diuretik, prenosi B92.

Iako nam je ovo sve već dobro poznato, malo ko zna da su i peteljke veoma korisne.

Ukoliko skuhate čaj od peteljki trešanja, evo kakve sve pozitivne efekte možete osjetiti:

Ovaj napitak pogoduje radu bubrega i mokraćnih kanala. Takođe, vjeruje se da može da pomogne u izbacivanju bubrežnih kamenčića.

A osim što okrepljuje celo tijelo i vraća energiju, ovaj čaj je dobar i za osobe koje pate od reume.

Priprema se vrlo jednostavno.

Sve što je potrebno je da uradite sljedeće:

– Peteljke dobro osušite na suncu, a zatim u litar vode prokuvajte šaku peteljki. Sklonite sa vatre i poklopite. Ostavite da odstoji oko sat vremena i nakon toga procijedite.

Sad je napitak spreman za upotrebu, a ukoliko želite možete ga zasladiti medom.

Napitak se pije 3-4 puta dnevno.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh