Hrana i piće

Domaće hurmašice: Pravi omjer po tradicionalnom receptu

Ukoliko ste ljubitelji slatka, onda su u vašem domu sigurno neizostavne hurmašice.

Donosimo vam tradicinalni recept za “donaće hurmašice”:

Umutiti jaja sa šećerom i uljem. Postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo dok se ne dobije masa srednje tvrdoće. Od tijesta oblikovati kuglice veličine većeg oraha, malo ih spljoštiti i pritisnuti uz ribež (najsitnije rupice). Slagati hurmašice u suhu tepsiju (nepodmazanu) i peći na 200-220 stepeni dok ne porumene.

Za to vrijeme napraviti zaljev tako što se šećer zalije vodom i promiješa dobro kašikom da se šećer istopi. Dodati sok od jednog limuna. Pečene hurmašice zaliti hladnim (nekuhanim) zaljevom i poklopiti da se hurmašice ohlade i upiju zaljev, piše “Coolinarka“…

Tijesto

2 jaja
2 šoljice šećera
2 šoljice ulja
brašna po potrebi
pola praška za pecivo
Zaljev

9 šoljica šećera
11 šoljica vode
1 limun


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh