Hrana i piće

Je li kakao zdrav: Ima li mnogima omiljena namirnica stvarno zdravstvene beneficije?

Vrlo vjerojatno nema osobe koju tijekom zime, na spomen ušuškavanja pod dekicom uz šalicu toplog kakaa, ne preplavi osjećaj ugode i sreće.

Kakao - Gomeal.de

No pitanje koje nas često muči jest ima li kakao doista zdravstvene beneficije kako često čujemo? Budući da je sastavni dio čokolada, koje koristimo u pripremi slatkiša, smatramo da je važno razbiti sve mitove vezane za ovo “zlato u prahu”.

Je li kakao zdrav?
Kao što znamo, kakao se dobiva od drveta kakaovca, a njegova zrna melju se i koriste u izradi slatkiša, čokoladi, kao i torti i kolača. Sirova zrna imaju gorak i orašast okus. Sadrže vlakna, monozasićene (zdrave) masti i minerale poput kalija, magnezija i bakra. Kakao je također prepun antioksidanasa i vitamina D, ključan u apsorpciji kalcija.

Ipak, nutritivne vrijednosti kakaa ovise o načinu na koji se zrna prerađuju. Na primjer, ako se zrna prže na visokoj temperaturi, kakao gubi količinu antioksidanasa. Ipak, ova namirnica pokazala se djelotvornom kod brojnih bolesti i podržava opću dobrobit organizma.

Zdravstveni beneficiji kakaa
1. Antioksidansi u ovoj namirnici neutraliziraju slobodne radikale. A slobodni radikali dovode do oštećenja stanica i pojave oksidativnog stresa, koji utječe na pojavu kroničnih bolesti poput raka i srčanih bolesti. Kakao sadrži antioksidanse koji pripadaju grupi fenola i koji, prema studijama, smanjuju rizik od raka.

2. Isti ti antioksidansi kontroliraju proces upale u organizmu. Samim time, umanjuju kronične upale koje dovode do oboljenja poput dijabetesa tipa 2 te srčanih bolesti. Ti antioksidansi sprječavaju i početak samih upalnih procesa.

3. Polifenoli u kakau zapravo su prebiotici. Time je kakao je dobar za crijevnu floru i pomaže kod problema s probavom.

4. Osim borbe s oksidativnim stresom i upalama, antioksidansi u kakau ispuštaju dušikov oksid, koji utječe na širenje krvnih žila. Zauzvrat, krv lakše cirkulira kroz tijelo, smanjuje krvni tlak, što dovodi i do smanjenog rizika od srčanih udara.

5. Studije su pokazale da čokolada smanjuje rizik od dijabetesa, zbog antioksidanasa. Oni utječu na lučenje inzulina i dovode u balans razinu glukoze u krvi.

6. Čokolada s velikim postotkom kakaa (crna čokolada), stimulira središnji živčani sustav, što dovodi do bolje kognitivne funkcije. Samim tim, crna čokolada utječe na bolji fokus, koncentraciju i bolje performanse.

Za kraj, ipak je važno navesti nekoliko činjenica. Iako se kakao pokazao kao izuzetno zdrava namirnica, i s njim moramo biti umjereni.

Budući da sadrži kofein, prekomjerna uporaba može dovesti do pojačanog kucanja srca, preznojavanja, problema sa spavanjem…

Isto tako, važno je birati čokolade sa što većim postotkom kakaa, a manjim postotkom masti i šećera. Uvijek birajte crnu čokoladu. Ako koristite kakao, zasladite ga radije medom nego šećerom, prenosi lepotaizdravlje.rs.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh