Hrana i piće

POSNA ČOKOLADNA POSLASTICA – MEDENO SRCE: Ispratite korak po korak kako biste napravili sočan i vazdušast kolač

Domaće medeno srce je neuporedivo bolje od kupovnog, zato isprobajte ovaj recept.

Medeno srce - SHUTTERSTOCK

Recepata za čokoladne kolače nikada nije dosta, pogotovo ako su ti kolači i posni, pa možemo da ih jedemo i kada je vrijeme posta. Medeno srce je kolač koji svi vole, a pravi se zaista lako. Potrebno vam je nekoliko sastojaka koje uglavnom imate kod kuće. Sa domaćim džemom je to pun pogodak, ali odličnog je ukusa i ako ga kupite.

Koru napravite tako što smućkate sastojke i zapečete, pa premažete džemom i još jedan sloj kore, pa zapečete. Sve to prelijte čokoladnom glazurom i neodoljivi kolač je spreman. Kolač ne smijete predugo da pečete kako bi ostao sočan i vazdušast.

Sastojci:

Za koru:

310 g brašna
310 g šećera
260 ml kisele vode
1 šolja džema od kajsije
2 kašičice sode bikarbone
2 kašičice cimeta
1 kašika kakaoa

Za premaz:

8 kašika džema od kajsije
100 g posne čokolade

Za glazuru:

100 g posne čokolade
4 kašike ulja

Priprema:

Pomiješajte brašno, šećer, cimet i kakao. Kiselu vodu zasebno sjedinite sa džemom. Zatim tu dodajte sodu bikarbonu, promiješajte i sipajte u smjesu sa brašnom. Kada dobro sjedinite smjesu sipajte povolinu u kalup obložen pek papirom i pecite u zagrijanoj rerni na 200°C oko 15 minuta. Gotovu koru premažite džemom. Preko toga izrendajte posnu čokoladu. Sipajte preostalu smjesu za koru i pecite još 15 minuta. Gotov kolač prelijte glazurom od čokolade, a nju ćete dobiti kada zajedno istopite čokoladu i ulje, prenosi Stvar ukusa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh