Hrana i piće

Dijeta sa celerom skida i do 4 kilograma za 7 dana

Kada bi vas neko pitao da li znate šta je celer, odmah biste odgovorili potvrdno.

Celer - Arhiva

Ali kada bi vas neko pitao za šta se celer koristi ili kada ste poslednji put koristili celer u nekom jelu, morali biste prvo da razmislite. A tek kada bi vas pitali da li znate da je dijeta sa celerom jedna od najboljih detoks dijeta koja i hrani organizam i skida kilograme – verovatno bi ste ostali u čudu!

Sam po sebi, celer je sjajno povrće, koje je kod nas nepravedno zapostavljeno. Celer je bogat vitaminima, mineralima, proteinima i kiselinama koje su i više nego potrebne ljudskom organizmu. Ovo povrće je nisko-kalorično i stoga odličan saveznik pri mršavljenju.

Možda vas zanima
Dijeta sa breskvama: Pomaže u očuvanju mladosti i lepote kože, a za par dana možete da izgubite do 5 kilograma
Celer dijeta je hit u svetu, ali krenimo redom: Sa ovom dijetom možete očekivati prosečni gubitak od 4 kg za 7 dana! Naravno, u pitanju je prvenstveno vezana tečnost i gomila toksina koje je organizam zadržao, ali i to je odličan start za promenu stila ishrane.

Supa od celera
Ukoliko želite da skinete kilograme brzo i efikasno, preporučujemo Vam da probate dijetu sa supom od celera. Ova supa pored toga što je ukusna i hranljiva, je i zdrava i uklanja višak tečnosti iz tela. Vrlo lako se priprema, a sastojci su svima dostupni.

Recept:

– 300 grama celera

– 300 grama kupusa

– dve šargarepe

– tri glavice crnog luka

– čaša paradajz soka

– peršun

– beli luk

– lovorov list

– maslinovo ulje

Prvo je potrebno iseći kupus, celer i šargarepe na krupnije komade, a crni luk na sitnije komade. Crni i beli luk propržiti na malo maslinovog ulja, pa dodati čašu vode kako bi se luk malo prodinstao. Nakon što je luk omekšao, u šerpu dodati prethodno isečen kupus, celer i šargarepu i dodati vode do vrha šerpe. Kuvati dok povrće ne omekša. U ovom momentu možete začiniti sa lovorovim listom i peršunom po ukusu i dodati čašu paradajz soka. Supu je potrebno kuvati još 5 minuta.

Ovakvu vrstu supe možete konzumirati neograničeno u toku dana, a pored supe ova dijeta se bazira na nemasnom mesu i voću. Prvih par dana dijete trebalo bi da jedete samo supu od celera, narednog dana možete uz supu da jedete i voće, a nakon 4 dana možete uz supu i voće da ubacite i jogurt u vašu ishranu. Pred kraj dijete, koja traje 7 dana, možete da ubacite u ishranu i nemasno meso.

Dijeta sa celerom – Predlog jelovnika
I dan
– Supa od celera, sveže voće (osim banane) – raspoređeno u toku dana.

Dozvoljena pića za sve dane: crni čaj bez šećera, kafa bez mleka.

II dan
– Supa od celera, sveže ili kuvano povrće, osim mahunarki – raspoređeno u toku dana.

III dan
– Supa od celera, 300 gr govedine, sveže ili kuvano povrće – raspoređeno u toku dana.

Nema ograničenja u količini supe! Ako želite možete da je jedete svaki put kada ste gladni! Onim danima kada ne jedete po određenom planu dijete, možete slobodno i dalje da jedete supu od celera. A što se drugih obroka tiče, vodite računa da ne jedete masnu i tešku hranu, izbacite šećer iz upotrebe, to uključuje i veštačke zaslađivače.

Nemojte se prejedati i jesti veće porcije nego inače. Vrlo interesantan dodatak jelima je salata od celera, koja se vrlo lako pravi: narendate celer, jabuku, šargarepu i kupus i prelijete sokom od limuna. I uživate u ukusnoj vitaminskoj salati!

Sok od celera – recept za čistu kožu i brzi detoks
Jedan od boljih načina da unesete u svoj organizam sve blagodeti koje nudi celer je sok od celera. Sok od celera se pravi od stabljika celera, a ne od korena. Ovaj sok je najbolje piti ujutru na prazan želudac. Odličan je izvor vlakana, kalcijuma, magnezijuma, vitamina B i B6, vitamina C i drugih minerala. Sok od celera se može piti i dok se drži dijeta sa celerom.

Kako napraviti sok od celera?
Najjednostavniji i najbrži način da napravite sok je uz pomoć sokovnika. Ukoliko ne posedujete sokovnik, postoji još jedan način, samo malo duži. Stabljike celera iseckajte i stavite u blender, procesuirajte ih dok ne dobijete ujednačenu masu. Nakon toga smesu procedite kroz gazu kako bi dobili bistri sok,piše Žena


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh