Hrana i piće

Mi je jedemo, a ona jede nas: Ova hrana može biti vrlo opasna, prečestim unosom u organizam riskirate teška oboljenja

Godine 2015. mesne prerađevine, poput kobasica, mortadele i hrenovki, službeno su proglašene kancerogenima te su od tada pod povećalom javnosti.

Frižider - Megagiga.info

Brojna nova istraživanja samo su učvrstila tezu da ti proizvodi štete ljudskom organizmu.

Među potencijalno opasnim sastojcima i aditivima koji su prisutni u mesnim prerađevinama prvo mjesto po štetnosti za ljudsko zdravlje zauzima natrijev nitrit (E250).

Povećava rizik od raka želuca, debelog crijeva, dojke i mjehura

Svjetska zdravstvena organizacija službeno je prerađene mesne proizvode proglasila kancerogenima, i to na temelju velikog broja istraživanja koja su dokazala vezu između konzumacije mesa i povećanog rizika od raznih oblika raka.

Jedan izvještaj, koji je obuhvatio 61 studiju, pokazalo je da povećan unos nitrozamina i nitrita povećava rizik od raka želuca i probavnog trakta.

Ostala istraživanja također su otkrila vezu između većeg unosa mesnih prerađevina i raka jednjaka, raka debelog crijeva, karcinoma dojke i raka mokraćnog mjehura.

Povećava rizik od dijabetesa tipa 1

Istraživanje objavljeno u „Diabetes Medicineu“ otkrilo je da veći unos nitrita putem hrane povećava rizik od nastanka dijabetesa tipa 1 kod djece, ali i kod odraslih ljudi.

Riječ je o hroničnoj autoimunoj bolesti koja nastaje zato što gušterača ne može proizvoditi dovoljno inzulina.

Tada imunosni sistem počinje napadati vlastite ćelije gušterače koje su odgovorne za proizvodnju potrebnog inzulina.

Druge studije, koje su provedene u Coloradu i Yorkshireu u Engleskoj, pokazale su da konzumacija vode koja sadrži visoke nivoe nitrita, također povećava rizik od dijabetesa tipa 1.

Dovodi do opasnog manjka kisika u organizmu

Povećanim unosom nitrita u krvi se stvara methemoglobin.

Riječ je o posebnoj vrsti oksidiranog hemoglobina koji na sebe ne može vezati kisik, stoga je uveliko narušen prijenos kisika putem krvi do ćelija i tkiva.

Ta se bolest naziva methemoglobinemija, a očituje se plavkastom bojom kože, umorom, glavoboljom te razvojnim poremećajima kod novorođenčadi.

Bolest može biti nasljedna ili, pak, rezultat unosa raznih otrova putem lijekova i hrane.

Methemoglobinemija može nastati zbog dugotrajne konzumacije kontaminirane vode ili mesa bogatog nitritima.

Kako bi se spriječila pojava ove bolesti kod dojenčadi, stručnjaci preporučuju trudnicama smanjenje unosa hrane koja sadrži veće količine nitrata.

Viši nivoi nitrita i nitrata kod trudnica povećavaju rizik od poremećaja kod novorođenčadi, a može se javiti i sindrom tzv. plavih beba, koje imaju ozbiljne respiratorne probleme.

Može dovesti do akutne toksičnosti organizma

Osim što povećava rizik od brojnih hroničnih bolesti i raka, natrijev nitrit može izazvati i akutnu toksičnost organizma ako ga osoba konzumira u velikim količinama.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, 10 grama ovog spoja je smrtonosno, ali zabilježeno je i da doza od dva grama dnevno može rezultirati smrću, piše “Novi“.

Simptomi akutne toksičnosti su mučnina, vrtoglavica, plavkasta boja kože, povraćanje, konvulzije (grčevi) i glavobolje.

Popis mesnih prerađevina koje su bogate nitritima

Vakumirane i konzervirane namirnice koje se posebno ističu udjelom natrijeva nitrita su:

– šunka
– hrenovke
– slanina
– razne salame
– kobasice
– mortadela
– mesni naresci
– usoljeno i konzervirano meso
– sušeno meso.

Treba imati na umu i to da je natrijev nitrit samo jedan u nizu štetnih spojeva koji se nalaze u prerađenom mesu.

Ostali potencijalno opasni spojevi koji se nalaze u određenim vrstama prerađenog mesa su policiklički aromatski ugljikovodici (PAH), natrijev hlorid i heterociklički aromatski amini (HAA).


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh