Hrana i piće

Milka Raičević je poznati nutricionista i 30 dana se borila sa koronom: Ovo pamti kao najteži momenat, a ni ovaj jeziv osjećaj nikada neće zaboraviti

Poznati nutricionista Milka Raičević borila se sa koronom 30 dana.

Milka Raičević - Pink

Osjeća se sada dobro i sprema se da naredne sedmice ode na testiranje kako bi potvrdila očekivanje da je pobijedila koronu. A da li ju je bolest promijenila i kako se odvijao okršaj sa virusom, koji ju je baš iznenadio, otkriva u intervjuu za “Ženu“.

“Prvi simptom bila je nemoć, nisam mogla da podignem glavu sa jastuka. Apatija i to kod mene koja sam uvijek bila borac. Samo sam spavala”, opisuje Milka Raičević i dodaje da su među prvim simptomima korone bili i nesnosna bol u grlu i dijareja, ali izdvaja još jednu specifičnost:

“Prije nego što sam se razboljela, imala sam potrebu da jedem razne “gluposti” – čokoladu i to ne onu tamnu već običnu, koju rijetko jedem, pljeskavicu koju ne znam kada sam pojela, pa majonez koji koristim samo za njegu listova orhideja”.

Mislila je da je uzrok pomenutih simtpoma sinusitis od kojeg inače boluje, ali kako ni antibiotici nisu pomagali, shvatila je da je nešto drugo u pitanju jer “nije mogla iz kreveta nigdje”.

Bojala se i za 89-godišnju majku sa kojom živi, pa 15 dana nije izlazila iz sobe, vodila je, kako nam je rekla, borbu sama sa sobom.

“Spavala sam i slušala svoj organizam”, dodaje Milka kojoj je korona potvrđena PCR testom i testom iz krvi (snimak pluća bio je uredan).

Prve dane borbe sa kovidom obilježilo je i to što nije mogla da pije vodu. I dok je protiv dijareje uzimala medicinski ugalj, vodu je mijenjala sokom od višanja. Pila je i jela ovo voće. Kaže nam da je iskoristila sve zalihe koje je skupila ljetos.

“Nisam mogla da jedem bijeli luk, toliko me je jezik pekao od njega, kao i od paprike. Uvila bih zatim komad luka u hljeb i pojela to parče sa jogurtom”, priča Milka koja je vodu mogla da pije dvije sedmice nakon pojave prvih simptoma (nakon što je pobedila dijareju), a hranu skoro da nije mogla da uzima.

“Ali sam zato, na primjer, mogla da pijem rasol kao i sok od šargarepe i jabuka koji mi je donosila komšinica. Spremala sam i čaj od brezine kore. Pila sam, naravno, i terapiju koju su mi prepisali ljekari, u koju su bili uključeni i velike količine vitamina C, vitamin D, cink, selen, kao i probiotici. Poštovala sam sve njihove savjete, a čuvala sam se i prije nego što sam se razboljela”, dodaje nutricionista koja pored problema sa sinusima i povišenog šećera, na granici je dijabetesa – kako ističe, nije imala većih zdravstvenih tegoba.

“Ne mogu da kažem da sam najzdravija osoba na svijetu, ali ja prije ovoga nisam ni pomišljala na bolesti”, poručuje.

Jeziv slan osjećaj u ustima
Milku je kovid suočio sa još jednom neobičnom pojavom.

“Imala sam jeziv slan osjećaj u ustima. Pitala sam komšinicu koja radi u kovid bolnici šta bi to moglo da bude. Rekla mi je da je to znak da sam dehidrirala, kao i posljedica uzimanja antibiotika. Preporučila mi je da uzimam ljute bombone, a koristila sam i sodu bikarbonu kojom sam uklanjala bijele naslage na jeziku”, ističe.

Najteži momenat borbe
Kako se osjećala u trenutku kada su joj rekli da ima koronu?

“Toliko sam bila nemoćna, da su mi tada rekli da umirem, ne bih mogla da se borim. Dio moje podsvijesti nije ni mogao da razmišlja o koroni. Toliko nemate snage da ni ne možete da razmišljate o bilo čemu”, naglašava.

Nemoć koju je osjećala bila je nešto najteže sa čime se izborila, kao i bol u očima, ušima, bubrezima zbog čega je pomišljala da će morati na dijalizu. Dodaje tome i zabrinutost zbog majke i osjećaj panike jer je “bila sama”. Iako je Milka majka troje djece i baka šestoro unučadi i ima u svakom trenutku nekog ko bi joj pomagao, bezbjednost njene porodice bila joj je na prvom mjestu.

Njena majka je dobro, sin i kćerka se bore sa koronom. Kaže da nisu bili u kontaktu sa njom, ali rade sa ljudima pa je to bilo očekivano.

Kako se zarazila
Milka Raičević misli da se zarazila u autobusu. Tog dana je padala kiša, nijednog drugog prevoza nije bilo na vidiku, a u autobusu je bilo toliko gužve da je stajala na jednoj nozi.

“Bio mi je već oslabljen imunitet zbog sinusitisa, tako da je i to doprinijelo da se zarazim”, dodaje.

Posljednjih 10 dana osjeća se mnogo bolje. Vraća izgubljene kilograme i poručuje da je bolest nije unazadila iako nije ni pomišljala da će oboljeti.

“Da ste me pitali preij četiri dana, odgovor bi bio drugačiji, jer tada nisam mogla da odem do pijace. Umaram se i sada, ne mogu u dugu šetnju, ali stvari idu na bolje. Važan je, da vam kažem i optimističan stav. Ja sam na primjer, prvi put kada sam izašla napolje, otišla da kupim orhideje. Rekla sam: “Doviđenja, bolesti” i riješila da sve oko mene procvijeta. Nabavila sam i aromatično ulje čajnog drveta, a inače sam tokom bolesti upotrebljavala aromatična ulja”.

Onako kako su promjene u ishrani najavile bolest, tako i sada primijećuje nove potrebe.

“Užasno mi se jedu orašasti plodovi, bademi i lješnici, musli, musli i musli”, napominje.

Ishrana nakon bolesti

Nakon najtežeg dijela borbe sa koronom, više obraća pažnju na sebe, a kada je ishrana u pitanju, tu se stvari nisu mnogo promijenile. I dalje odlazi na pijacu i kupi “sve” što nađe. Bundeva ima čelnu poziciju na njenom jelovniku, kao i šargarepa, med, citrusi kojima počinje dan, kokošja čorba koju pije, čorba sa kostima i mesom govedine ili jagnjetine, sa pirinčanim makaronama, rasol i naravno, višnje koje su joj pomogle sa osjećaj nemoći i povišenom temperaturom.

Vratila se poslu, drži onlajn konsultacije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh