Hrana i piće

Priprema se veoma jednostavno, potrebna su vam samo 2 sastojka: Hladno cijeđena kafa je novi hit

Otkrivamo vam recept za popularnu kafu

Cold brew kafa koja se priprema sa hladnom vodom osvaja sve veću pažnju ljudi, a za to postoji dobar razlog. Za razliku od domaće kafe koja se kuva u džezvi, ova vrsta pića zahteva drugačiji proces pripreme i zbog toga se smatra zdravijom.

Iako je mnogi mešaju sa ledenom kafom ili frapeom, cold brew se zasniva na japanskoj metodi pripreme napitaka – ekstraktovanu kafu su koristili Japanci vekovima ranije.

Grubo mlevena kafa se preliva hladnom vodom, a zatim se destiluje nekoliko sati. Tako nastaje koncetrovan ekstrakt kafe, koji treba da se razblaži kada se servira.

Priprema je veoma jednostavna, a potrebne su vam samo dve stvari – kafa i staklena posuda.

U Japanu se cold brew kafa često pravi u posebnim staklenim posudama, ali vi je možete spremiti u tegli ili flaši tako što ćete sipati zrnca kafe u veliku staklenu bocu.

Prekrijte je sa poklopcem i ostavite smešu da odstoji najmanje 12 sati na sobnoj temperaturi.

Nakon toga dobijenu smešu procedite kroz papirni filter ili gazu, razblažite sa malo vode, a zatim možete dodati malo leda ili mleka, po izboru. Takođe možete dodati i kuglu omiljenog sladoleda.

Ovako pripremljena kafa će imati predivnu aromu, odnosno nežan i pomalo čokoladni ukus.

U isto vreme ova kafa može da ima i koristi za naše telo – ona ima 70 odsto manje gorkih sastojaka i kiseline za razliku od domaće kafe koja se priprema u džezvi. Zato je odličan izbor za ljude koji imaju problema sa želucem, prenosi telegraf.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh