Hrana i piće

Naučnici konačno razrješili veliku dilemu: Da li se koronavirus prenosi unosom hrane

Korona virus se najvjerovatnije ne prenosi unosom hrane, istakla je jedna grčka naučnica u intervjuu za “ANU” i dodala da ne postoji nijedan dokaz da se to događa.

Jelo - Espreso.rs

Vanredna profesorica javnog zdravlja i molekularne mikrobiologije Georgija Mandiljara je u intervjuu za novinsku agenciju “ANA” istakla da ne izgleda da je moguće da se korona virus prenosi unosom hrane, s obzirom na to virusi ne mogu da prežive u kiseloj sredini želuca, piše “Tanjug”.

Mandiljara je dodala da Evropska agencija za sigurnost hrane nije prijavila nijedan slučaj zaraze korona virusom na ovaj način, zbog čega nema dokaza da je transmisija virusa u tom obliku zapravo moguća.

Slično je i sa pijaćom vodom koja se prečišćava, čime se korona virus i drugi virusi slične morfologije neutralizuju, istakla je ona.

Ipak, Mandiljara je naglasila da je važno da ljudi poštuju zaštitne mere i higijenska pravila u vezi sa hranom kako bi se smanjila potencijalna mogucnost zaraze korona virusom, ali i mogućnost unosa patogenih mikroorganizama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh