Hrana i piće

Sedam ljetnih deserata za koje vam nisu potrebni recepti

Donosimo vam izbor voćnih poslastica u kombinaciji sa sladoledom, čokoladom ili drugim dodacima za nezaboravne ljetne užitke.

No image - Haber.ba

Želite li dijetne verzije, potpuno izbacite šećer, ili koristite namirnice bez šećera i dodajte poslastici prirodno sladilo poput stevije ili agavinog sirupa. Uživajte!

1. Jagode u čokoladi

Operite jagode, ali im ostavite petiljku. Otopite po želji mliječnu, crnu ili bijelu čokoladu na pari.

Umočite svaku jagodu u čokoladu i stavite je na tanjir s podloškom od voštanog papira. Stavite jagode u hladnjak na jedan sat, kako bi se čokolada ohladila i stvrdnula, piše Zadovoljna.hr.

2. Svježe voće i puding

Napravite instant puding od npr. jagode ili vanilije prema uputama i raspodjelite ga u dvije visoke staklene zdjelice.

Kad se puding ohladi, narežite nekoliko jagoda, bananu, te malo ananasa ili malina odnosno voće po želji i raspodjelite ga po pudingu.

3. Voćna salata s cimetom

Narežite voće po izboru, na primjer jabuke, banane, kivi i ananas, na kockice. Stavite ga u zdjelu i dodajte malo soka od naranče, grožđice i malo cimeta.

Poslužite uz šlag!

4. Voćni ražnjići

Svi vole hranu na štapićima, a posebno djeca. Izaberite svoje omiljeno svježe voće, na primjer ananas, lubenicu, grožđe, grejp, narežite voće na kockice i nabodite na štapiće za ražnjiće.

Uz to možete poslužiti umak za voće – npr. jogurt od vanilije ili čokoladni fonude.

5. Pečene breskve

Izrežite četiri zrele breskve na pola. Stavite ih s odrezanom stranom prema gore na papir za pečenje u protvan i pospite svaku breskvu žličicom šećera, cimeta po želji i žličicom soka od limuna. Pecite 20-25 minuta ili dok breskva ne omekša.

Poslužite sa sladoledom ili jogurtom od vanilije.

6. Sladoled od banane

Izmiksajte dvije banane u blenderu i stavite ih u posudicu u zamrzivač na sat vremena.

Izvadite ih, dodajte malo tekuće čokolade i sladoled od banane je gotov!

7. Frape od lubenice ili dinje

Izmiksajte narezane na kockice i očišćene od koštica dvije kriške lubenice ili dinje. Dodajte sladoled od vanilije i malo ruma i sve promiješajte.

Ukrasite šlagom, piše “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh