Hrana i piće

Zašto ljeti trebamo jesti dinje?

Sto grama dinje sadrži oko 34 kalorije, malo šećera i 91 gram vode. Dinja sadrži vitamin A, kao i vitamin C

Dinja - Ilustracija/Blogspot.com

Dinje su jedan od zaštitnih znakova ljeta, mada ih se sve češće može kupiti i u drugim godišnjim dobima.

Dinje ne debljaju, osvježavaju i pune su vitamina, te drugih važnih sastojaka koji su potrebni organizmu. To su samo neki od razloga zašto ih treba konzumirati što više.

Neki tvrde da je dinja voće, dok drugi pak kažu da je dinja povrće. Kako god, dinje su odlično osvježenje tokom ljetnih dana.

Sto grama dinje sadrži oko 34 kalorije, malo šećera i 91 gram vode. Dinja sadrži vitamin A, kao i vitamin C. Ova dva antioksidansa zajedno štite organizam od kardiovaskularnih bolesti i starenja.

Dinja je bogata i tiaminom, niacinom, vitaminom B6, folatima, pantotenskom kiselinom. Od minerala sadrži željezo, magnezij, bakar, kalij, mangan, fosfor. Neka nova istraživanja tvrde da beta karoten iz dinje pomaže u borbi protiv karcinoma pluća, ali i kod raka grlića materice, želuca…

Biljna vlakna utječu na čišćenje organizma od štetnih materija i predstavljaju pravi recept za liječenje nadutosti stomaka. Kalijum, koga ima čak 300 miligrama u sto grama dinje, pomaže organizmu da se oslobodi viška natrija i na taj način snižava krvni pritisak. Naravno, da bi se postigao efekat dinju treba jesti redovno.

Istovremeno, voda i kalij iz dinje podstiču rad bubrega i pomažu uklanjanju štetnih materija.
Naročito se preporučuje posle obilnog znojenja, jer organizmu nadoknađuje izgubljenu tečnost i potrebne minerale.

U narodnoj medicini dinju koriste i za uklanjanje upale žučnih i mokraćnih puteva, kao i kod uboda, opekotina i terapije bola. Koriste se i obloge od iscjeđenog soka dinje ili se narendana kriška ili kora stavi na bolno mjesto.

Redovno konzumiranje dinje odlično je za ljepotu kože i kose. To je zbog utjecaja vitamina A koji je nužan za proizvodnju sebuma koji vlaži kožu i kosu te je esencijalan za njihov rast,piše Faktor

Vitamin A bitan je za čisti ten, a također može pomoći i u zaštiti od UV zraka koje uzrokuju brže starenje kože. Osim vitamina A, tu je i vitamin C važan za izgradnju i održavanje kolagena koji koži i kosi daje strukturu. Zato je dinja odlična pomoć protiv bora i preranog starenja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh