Hrana i piće

KUHAJTE/PECITE NA ZDRAV NAČIN…

Mnogi od nas prave greške kada je u pitanju čuvanje namirnica ili način pripreme obroka. Meso za pečenje ne treba bockati, povrće je bolje kuhati na pari nego na vodi, začinsko bilje stavljajte pri kraju kuhanja.

Povrće - MorgueFile

KOLIKO puta ste kupili smrznuto povrće, meso, ribu ili neku drugu namirnicu, a onda sa njom “putovali” duže od pola sata ili je, kada ste došli kući, samo nehajno spustili, pa je tek

kasnije prebacili u zamrzivač ili počeli da je kuvate/pečete? E, pa, to je jedna od nimalo bezopasnih grešaka koju pravite. Jer, posle kupovine idealno bi bilo da se pridržavate

pravila 30 minuta – to znači da bi smrznute namirnice u tom roku morale da se nađu u vašem zamrzivaču ili loncu. U protivnom se smanjuje kvalitet hrane, a neretko se i kvari, jer

postaje podložna najezdi bakterija.

Još jedna od čestih grešaka je što se meso za pečenje bocka, a tako zapravo iz njega ističe sok i meso ostaje suvo. Vodite računa da namirnice termički obrađujete samo onoliko

vremena koliko je neophodno, dalja obrada prouzrokovaće nepotrebno stvrdnjavanje mesa, a povrće će promeniti ukus i izbledeti.
Uvek je bolje da povrće kuvate na pari, a ne u vodi. Ako koristite sveže začinsko bilje, u jelo ga stavljajte tek pri kraju kuvanja, jer će ukus biti intenzivniji i sačuvaće korisne

sastojke.

Ukoliko gotovo jelo ne konzumirate odmah nakon kuvanja, nego ga nosite sa sobom na posao, morate ga što pre ohladiti. Kada ga stavljate u frižider da bi se ohladilo, ne

pokrivajte ga poklopcem ili folijom – važno je da hladan vazduh može da kruži oko posude. Porcije jela zatvorite tek kad su se potpuno ohladile,prenose Recepti


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh