Hrana i piće

BANANE POSTAJU UGROŽENA VRSTA VOĆA

Da li ste znali da je njihov opstanak doveden u pitanje?

Banane - Aura.ba

Došlo je hladno vrijeme i potrebna nam je sve veća koncetracija vitamina kako bismo se izborili sa vladajućim virusima. Banana je jedno od voća bogato različitim vitaminima, ali i šećerima koji pomažu da izdržite težak dan, ali na zdravoj šećernoj bazi. Ako pratimo sport, pogotovo tenis, primijetili smo da u kratkom predahu sportisti upravo uzmu po koji zalogaj ove, nesumnjivo jedne od omiljenih, voćki svih nas. Ali, da li ste znali da je njihov opstanak doveden u pitanje?

Jedna britanska kompanija priključila se pokušaju da se razvije sorta banana koja je otporna na bolesti i klimatske promjene koje prijete da onemoguće pristizanje ovog voća u Veliku Britaniju, u kojoj je ono omiljeno. U Britaniji se, naime, konzumira više od 5 milijardi banana godišnje. Međutim, globalni lanac nabavke ugrožen je zaraznom bolešću koja napada plantaže u Australiji, jugoistočnoj Aziji i dijelovima Afrike i Bliskog istoka. Stručnjaci upozoravaju da bi gljivica poznata i kao fusarium wilt ili panamska bolest mogla da se proširi i na Južnu Ameriku, odakle se izvozi većina banana, piše “Red info portal“.

Popularna sorta banana kavendiš (Cavendish) čini 99.9% banana koje se konzumiraju širom svijeta. Ona je zamijenila još ukusniju sortu koju je ova bolest iskorijenila pedesetih godina prošlog vijeka. Sada se istraživači kompanije Tropik Biosajensiz (Tropic Biosciences) bave genetskom modifikacijom kako bi stvorili otporniju verziju kavendiš banane. Kompanija trenutno ima 17 zaposlenih lica i već je imala uspjeha pri modifikaciji gena banane. U kompaniji kažu da je samo pitanje vremena kada će se bolest proširiti na Južnu Ameriku i da se stoga moraju preduzeti hitne mjere. Oni se nadaju da će njihov rad pomoći ljudima čiji su usijevi pogođeni ne samo ovom nego i drugim bolestima.

Međutim, ova opaka bolest nije jedina prijetnja bananama. Tu su, naime, i klimatske promjene. Kolumbija, koja je najveći izvoznik za britansko tržište, pogođena je sušama i poplavama. Sa druge strane, Dominikanska Republika, koja je glavni izvoznik organskih banana za britansko tržište, razorena je uslijed uragana u posljednjih nekoliko godina. Svijet se, kao što vidimo, suočava sa pravom krizom u uzgajanju ove biljne vrste!

Većini ljudi širom svijeta prva asocijacija na bananu je slatko i žuto voće. Međutim, ukoliko u lokalnim supermarketima vidite zelene banane koje ne djeluju zrelo, znajte da postoji problem u snabdijevanju i da se naučnici bore da povrate staru slavu ovog voća i očuvaju ga od bolesti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh