Bebe i djeca

Dijete se često žali na umor, provjerite možda mu fali ovaj vitamin

Zahvaljujući tome što su ove namirnice lako dostupne, nedostatak vitamina B12 nije uobičajena pojava

Ako se dijete često žali na iscrpljenost ili umor, pored nedostatka sna, može biti da mu u organizmu nedostaje i određeni vitamin.

Zdravlje nervnog sistema
Kako objašnjavaju pedijatri, umor može biti znak nedostatka vitamina B12, koji je djetetu prvenstveno potreban za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i DNK.

Pored toga, mnoge studije pokazuju da je ovaj vitamin odgovoran za održavanje zdravlja nervnog sistema. Za razliku od drugih vitamina, B12 nije prisutan u voću i povrću jer ga biljke ne proizvode, piše Index.hr.

Umjesto toga, dijete ga najčešće može dobiti preko mesa, uglavnom pilećeg ili ćurećeg i mliječnih proizvoda. Zahvaljujući tome što su ove namirnice lako dostupne, nedostatak vitamina B12 nije uobičajena pojava.

Slabost mišića
Ukoliko se i dogodi, djeca se najčešće žale na umor ili iscrpljenost, a javljaju se i blijeda koža lica, slabost mišića, problemi sa koncentracijom ili pamćenjem, kao i poremećaji varenja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh