Bebe i djeca

Budite svom djetetu prijatelj, a ne strogi autoritet: Kako izgraditi dobar odnos između roditelja i djece

Roditeljstvo je jedan od najvažnijih zadataka koje vas niko neće naučiti. Kako odgojiti dijete i naučiti ga da bude dobra osoba. Prvi učitelji dječijeg života su njihovi roditelji.

Djeca - Screenshot

1. Povećajte samopoštovanje kod svog djeteta. Oni sebe vide očima kroz koje ih roditelji vide, oni razumiju ton glasa roditelja, sve izraze lica kao i govor tijela. Pohvalite ih, pa čak i za male stvari, time ćete učiniti vašu djecu ponosnom i pomoći će vam da izgradite bolji odnos.

Ako ih pustite da sami rade stvari učinićete da se osjećaju sposobno i snažno. Suprotno tome, ako ih ponižvate ili negativna poređenja imate sa drugom djecom osjećaće se bezvrijedno. 2. Priznajte dobra djela. Da li ste se zapitali koliko ste puta u danu imali negativnih reakcija prema svom djetetu? Zato, kada vidite da je vaše dijete pospremilo krevet samo, ili kada primjetite da je kroz igru bilo stpljivo, pohvalite ga.

Cilj je naći nešto za pohvalu svaki dan. Budite velikodušni sa nagradama. Vaša ljubav, zagrljaji i pohvale mogu stvarno učiniti velika čuda i često su dovoljno zadovoljstva. 3. Postavite ograničenja kako bi bili dosljedni disciplini. Oni mogu testirati ograničenja koja ste postavili, ali im je neophodno da postanu odgovorne odrasle osobe.

Mala pravila nisu nikome naškodila, moraju razumjeti svoja očekivanja i samokontrolu s ljubavlju. 4.Nađite vremena za svoju djecu. Vrijeme je najvažnije za stvaranje dobrih odnosa između roditelja i djece. Mnogi roditelji smatraju da je jako korisno odrediti vrijeme koje će provesti sa svojom djecom.

5. Budite dobar uzor. Mala djeca su vrlo oštra. A prije nego li reagujete agresivno ili bijesno pred djetetom, razmislite o tome, da li želite da se vaše dijete ponaša bijesno? Budite velikodušni, činite dobro drugima ne očekujući za uzvrat. Pokažite zahvalnost i pohvalu, a prije svega, ne ponašajte se prema svojoj djeci na isti način na koji očekujete da će se drugi ljudi ponašati prema vama.

Ne psujte, budite pristojni. 6. Dobra komunikacija je važna za zdrav odnos. Ne očekujte da djeca trebaju da rade sve jer ste im vi roditelj i tako je kako vi kažete. Objasnite im, jer u suprotnom preispitivaće vaše vrijednosti i motivaciju.

Ako postoji problem, opišite ga, pokažite svoja osjećanja i pozovite svoje dijete da zajedno sa vama pronađe riješenje, naravno, spomenite i posljedice, dajte prijedloge i ponudite alternative. 7. Pokažite da je vaša ljubav bezuslovna.

Pokušajte da izbjegavate optuživanja, kritikovanja ili tražiti mane, sve to može izazvati zlobu. Stvorite priliku za treniranje i ohrabrivanje. 8. Budite fleksibilni i voljni prilagoditi svoj roditeljski stil. Kako se vaše dijete mijenja i vaš stil roditeljstva će se postepeno mijenjati,piše Infpult

Ono što je danas efikasno za vaše dijete ne mora da znači da će biti kroz godinu ili dvije. Adolescentima je češće uzor neko od vršnjaka, a manje roditelj. Ali, budite sigurni da ohrabrujete svoje tinejdžere, da im pružite odgovarajuću disciplinu sve dok ne postanu potpuno nezavisni.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh