Bebe i djeca

Nove tvrdnje: Koronavirus kod mlađih od 19 godina može da izazove ozbiljan sindrom koji napada sve dijelove tijela

Korona virus može da izazove niz komplikacija u organizmu, a uprkos tome što djeca i mladi u najčešćem broju slučajeva razvijaju blagi oblik bolesti, ovog proljeća je primijećeno da i kod njih kao posljedica infekcije može da se javi ozbiljno oboljenje.

Maske - Zena.blic.rs

Naime, u nekolicini slučajeva kod djece i adolscenata utvrđeno je prisustvo takozvanog multisistemskog inflamatornog sindroma, koji može da napadne bilo koji dio organizma.

Ovaj sindrom pogađa uglavnom mlađe od 19 godina, a veoma rijetko se bilježi kod starijih od 19, i javlja se čak i kod djece koje su prije infekcije korona virusom bili sasvim zdravi.

“Sindrom o kojem govorimo je imunološki izazvan i javlja se nekoliko dana ili sedmica nakon infekcije virusom SARS-COV2. Varira od sasvim blage kliničke slike, do teške, koja može prouzročiti pad krvnog pritiska i šok. Može da pogodi bilo koji sistem organa u telu, pluća, bubrege, jetru, kardiovaskularni ili centralni nervni sistem, prouzrokovati probleme sa zgrušavanjem”, objašnjava za “24sata” prof. dr. Goran Tešović, načelnik Zavoda za infektivne bolesti djece Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu.

On je dodao i da ovaj sindrom traje nekoliko dana, te da može da bude potencijalno smrtonosan ako se ne prepozna na vrijeme.

Uprkos tome što ima određenih razlika podsjeća na od ranije poznat Kawasaki sindrom, bolest karakteritičnu za djecu koja se manifestuje ospiom, temperaturom, povećanjem limfnih čvorova… Ipak, multisistemski inflamatorni sindrom koji uzrokuje Kovid-19 primijećen je tek prije nekoliko mjeseci, odnosno kada je počela pandemija.

Upravo zato, ističe prof.dr. Tešović, nije moguće dati sigurne prognoze o tome da li ostavlja trajne posljedice. On dodaje da i dalje prate pacijente koji su dobili ovoj sindrom, te da su za sada svi dobro.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh