Bebe i djeca

Direktor WHO: “Iako djeca uglavnom ne oboljevaju od težih oblika kovida, ona pate na druge načine”

“Potencijalno dugoročne posljedice Kovida-19 nisu još poznate, posebno kada su u pitanju djeca koja su se oporavila od ove bolesti”, rekao je juče na konferenciji u Ženevi direktor Svjetske zdravstvene ogranizacije Tedros Adhanom Gebrejezus.

Tedros Adhanom Ghebreyesus - CNBC.com

“Znamo da deca i adolescenti mogu da se zaraze i da mogu da zaraze druge. Znamo i da ovaj virus može da bude smrtonosan za djecu, ali i da ona obično oboljevaju od blažeg oblika bolesti. Istakao bih da je veoma malo teških i smrtnih slučajeva od posljedica Kovida-19 među djecom i adolescentima”, napomenuo je direktor SZO, prenosi Tass.

Kako je dodao, podaci koje organizacija ima ukazuju na to da je manje od 10 posto registrovanih slučajeva i manje od 0,2 posto smrtnih ishoda bolesti među osobama mlađim od 20 godina.

Potrebno je sprovesti dodatna istraživanja o faktorima koji povećavaju rizik od težih oblika korone i smrtnog ishoda od posljedica bolesti među djecom i adolescentima, napomenuo Gebrejezus i istakao da premda djeca uglavnom ne oboljevaju od težih oblika Kovida-19, ona pate na druge načine.

Na konferenciji je rečeno i da je u mnogim zemljama u vrijeme pandemije korona virusa otežan rad pojedinih osnovnih službi, poput ustanova u kojima se obavlja vakcinisanje, s obzirom na činjenicu da milioni djece širom planete mjesecima nisu pohađali nastavu.

Gebrejezus je rekao da bi, usred veoma teških posljedica za djecu, mlade i društva u celini, odluka o zatvaranju škola trebalo da bude posljednja opcija.

Ukoliko neka država donese takvu odluku, to bi trebalo da bude privremeno i da se uvodi na lokalnom nivou i u onim područjima u kojima je velik broj zaraženih.

“Sigurnost djece u školskim ustanovama nije samo obaveza škola, vlada ili porodica, ona je istovremeno zadatak svih nas”, poručio je, prenosi “Žena“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh