Bebe i djeca

Djeca u ovom uzrastu su najveći prenosioci infekcije, a naučnici su posmatrali zaraženu djecu MLAĐU OD 5 GODINA i došli do ovog zaključka

Povratak djece u školu u fokusu je javnosti jer naučnici strahuju da će to izazvati novi, još jači udar pandemije.

Dijete, koronavirus, maska -Profimedia

Od početka pandemije se naučnici bave istraživanjima na temu toga koliko su deca podložna kovidu, ali i koliko efikasno prenose virus. U posljednjih par dana završeno je tri istraživanja koja su se time bavila, a evo i njihovih rezultata.

Zašto naučnici misle da je kovid-19 generalno blag kod djece

Nema sumnje da se i djeca inficiraju virusom, ali generalno, prolaze sa mnogo lakšim simptomima od odraslih. Istraživanja kod američkih pacijenata pokazal su da deca mlađa od 18 godina čine manje od sedam odsto ukupnih slučajeva, a zabeleženo je manje od 0,1 procenata smrtnih ishoda, prenosi “Zena Blic“.

Što se simptoma tiče, kod djece su to najčešće temperatura i kašalj.

Naravno, postoji mogućnost i da se dijete ozbiljno razboli. To se uglavnom dešava kod dece koja imaju neke hronične bolesti. O samim posljedicama bolesti kod djece još se ne zna praktično ništa. Za sada se zna da virus često ostavlja posljedice kod odraslih, a kod djece se još uvijek ništa ne zna.

Dalje, jedna studija sprovedena u julu pokazala je da su deca starija od 10 godina sklonija infekciji. Američka statistika kaže da, što se tiče djece, najviše slučajeva bilo je u uzrastu od 15 do 17 godina, a prelazno doba koje povećava šanse za infekciju je 11 godina. Uz to, kao i kod odraslih, dječaci se češće zaraze od djevojčica.

Naučnicima i dalje nije jasno zašto su mlađa djeca manje podložna virusu a jedna od teorija je da su češće izloženi različitim virusima iz grupe korona virusa i zbog toga imaju bolji imunitet. Druga teorija potiče od rezultata nedavne studije koja kaže da je gen za receptor za koji se virus kači u gornjim disajnim putevima kod djece slabiji. U svakom slučaju, činjenica je i da imunitet slabi sa godinama.

DA LI DJECA PRENOSE VIRUS?

Ako su nosioci virusa, svakako je jasno da će ga i prenositi, ali pitanje je u kolikoj mjeri. Tačnije, postavlja se pitanje koliku količinu virusa djeca imaju u sebi i da li je ona opasna za starije. Istraživanje koje je završeno 21. jula i čiji su rezultati objavljeni u časopisu JAMA kaže da mlađa deca nose više virusa. Djeca mlađa od pet godina imala su velike količine virusa u nosu i grlu u poređenju sa odraslima.

Naučnici su se bavili i istraživanjem u vezi sa tim u kom su uzrastu deca najveći prenosioci i kažu da je to u uzrastu od 10. do 19. godine, kada prenose virus kao i odrasli.

Takođe, pojedina istraživanja kažu i da su djeca rijetko prva u domaćinstvu koja se zaraze i da češće roditelji prenose virus njima. Međutim, tu se naučnici ne slažu jer pojedini kažu da djeca generalno mnogo bolje podnose virus i često su asimptomatski nosioci, te je moguće i da roditelji nisu ni primijetili da je dijete bolesno, prenosi Vox.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh