Bebe i djeca

Kod gojazne djece se mogu razviti ozbiljna kardiovaskularna oboljenja

Gojazna predškolska djeca imaju dva puta veći rizik da razviju visok krvni pritisak u odnosu na djecu koja su normalne težine, što ih dovodi u opasnost od srčanog i moždanog udara kasnije u životu. Zanimljivo je da se ta opasnost počinje graditi već u dobi od četiri godine, rezultati su nove studije.

Dijete - POS Sector

“Mit da prekomjerna težina kod djece nema posljedice koči prevenciju i kontrolu ovog zdravstvenog problema. Roditelji moraju biti fizički aktivniji s malom djecom i osigurati im zdravu prehranu. Žene bi trebale skinuti višak kilograma prije trudnoće, a samim tim i izbjegavati dobijanje na težini tokom trudnoće te prestati pušiti, jer su sve to utvrđeni faktori rizika za pojavu gojaznosti kod djece”, izjavio je autor studije Inaki Galan, prenosi “Klix“.

Za ovu studiju Galan i njegov tim posmatrali su težinu i krvni pritisak skoro 1.800 četverogodišnjaka. Djeca su ponovo pregledana u dobi od šest godina.

U poređenju s djecom koja su održavala zdravu težinu tokom čitave studije, ona koja su bila gojazna su skoro utrostručila rizik od razvijanja visokog krvnog pritiska između četvrte i šeste godine života.

Djeca koja su izgubila na težini nisu imala povećan rizik, pokazalo je istraživanje.

“Postoji čitav lanac rizikofaktora pri čemu posebno prekomjerna težina i gojaznost dovode do nastanka visokog krvnog pritiska, što povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti u odrasloj dobi. Međutim, rezultati pokazuju da djeca koja se vraćaju u normalnu težinu također vrate i zdrav krvni pritisak”, dodao je Galan.

Izvještaj je objavljen u European Journal of Preventive Cardiology.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh