Posao

Plate u Hrvatskoj rastu najbrže, Slovenija i dalje bez premca u regionu

Prema podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) za treće tromjesečje 2023., prosječna bruto plata u Hrvatskoj je u razdoblju od januara do septembra iznosila 1.563 eura.

Euro novac - Blogspot.com

U poređenju sa zemljama u okruženju, uključujući i našu, Hrvatska se i dalje nalazi u gornjem dijelu liste prema visini prosječne bruto plate. Najvišu prosječnu bruto plaća u razdoblju od periodu od januara do septembra 2023. i dalje bilježi Slovenija (2.185 eura), a slijede Češka (1.747 eura) i Poljska koja je preskočila Hrvatsku i vratila se na treće mjesto sa prosječnom bruto platom 1.592 eura.

Niže prosječne bruto plate od Hrvatske zabilježile su Mađarska, Rumunija i Slovačka s prosječnim bruto platama od 1.460 eura odnosno 1.458 eura i 1.383 eura. Od zemalja u okruženju, na samom začelju su Bugarska (995 eura) te Srbija (993 eura).

Važno je napomenuti kako dinamički prikaz kroz razdoblje od početka 2009. godine ukazuje na razmjerno snažniji trend rasta prosječnih bruto plata kod usporedivih zemalja, dok je istovremeno dinamika godišnjeg rasta prosječne bruto plate u Hrvatskoj blago ubrzala tek u posljednjih nekoliko godina.

Snažni inflatorni pritisci koji su prisutni od posljednjeg tromjesečja 2021. uslovljavaju i dinamiku kretanja prosječnih plata u realnom izrazu, utječući tako i na realni raspoloživi dohodak. U većini promatranih zemalja iz okruženja, iako uz postupno usporavanje, prosječne stope rasta potrošačkih cijena (mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena) u promatranom razdoblju i dalje su bile u dvoznamenkastom području (izuzev Slovenije i Hrvatske gdje je prosječna inflacija iznosila 8,3% odnosno 9,5% godišnje). Posljedično, u Češkoj, Mađarskoj i Slovačkoj prosječne plate su u realnom izrazu zabilježile pad i to za 5% godišnje u prva tri tromjesečja 2023. u Češkoj odnosno za 2,3% i 4,5% godišnje u Mađarskoj i Slovačkoj.

Pozitivna realna stopa zabilježena je u Hrvatskoj (+6,8% godišnje), Sloveniji (+1,2%), Poljskoj (+0,8%), te Rumuniji i Bugarskoj (+1,7% odnosno +5.9% godišnje). Nastavak usporavanja inflatornih pritisaka u Hrvatskoj kao i u zemljama u okruženju i u mjesecima pred nama povoljno će se odražavati na kretanja plata u realnom izrazu. Nadalje, i manjak radne snage koji je, kao i u Hrvatskoj prisutan na području zemalja EU također će nastaviti vršiti pritisak na rast plata.

Posljednji podaci Eurostata (koji se periodično objavljuju dva puta godišnje) pokazuju da je minimalna bruto plata obračunata za drugi dio 2023. u Hrvatskoj iznosila 700 eura. Očekivano, značajno viša minimalna bruto plata zabilježena je u Sloveniji (1.203 eura) i Poljskoj (811 eura).

Zemlje iz okruženja koje su imale nižu minimalnu bruto platu su Bugarska (399 eura), Rumunija (604 eura), i Mađarska (624 eura).

Vrijedi istaći da, prema posljednjim dostupnim podacima Eurostata za 2022. godinu, minimalna bruto plata u Hrvatskoj čini svega 47% udjela u prosječnoj bruto plati. Isti udio kao Hrvatska ima i Poljska, a prednjači Slovenija sa 61,1%. Ostale zemlje u okruženju imaju niži udio minimalne bruto plate u ukupnoj prosječnoj bruto plati, piše biznis.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh