Posao

Sindikalci u RS traže da najniža plata bude okosnica svih plata u RS

Narodna skupština Republike Srpske naredne sedmice će razmatrati program ekonomskih reformi za naredni trogodišnji period.

Savez sindikata RS - bhrt

Poslodavci u prijedlozima traže izmjenu Zakona o radu, ukidanje podrške pri zapošljavanju, smanjenje parafiskalnih nameta, dok sa druge strane sindikat inistira da najniža plata bude okosnica za sve plate, a ne cijena rada kao do sada, piše BHRT.

Sindikalci u RS traže da u program ekonomskih reformi u naredne tri godine bude određeno da se sve plate određuju na osnovu najniže plate u RS, a ne na osnovu, kako navode, mizerne satnice rada od 3 i po marke, odnosno same cijene rada.

DANKO RUŽIČIĆ, potpredsjednik Saveza sindikata RS

“Mi smo predložili svoje prijedloge za program ekonomskih reformi za period 2023 -2026. gdje je osnovno okosnica za određivanje plata u RS, gdje bi trebalo da bude najniža plata jedan od elemenata za utvrđivanje plata, a ne cijena rada kako je to do sada bilo”.

Poslodavci s druge strane bez obzira na ogroman rast prihoda koji su imali od epidemije do danas zbog rasta cijena, traže smanjivanje parafiskalnih nameta, reorganizaciju javnih preduzeća, a i Zakon o radu usvojen prije 7 godina im ne odgovara.

SAŠA TRIVIĆ, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS

“Mnogi zloupotrebljavaju bolovanja, invalidske penzije, pa samo u Elektropriuvredi imate 600 takvih. To je zloupotreba koju treba spriječiti jer ide na štetu onih koji stvarno rade”.

VLADIMIR BLAGOJEVIĆ, Privredna komora RS

“Neophodno raditi na rastrećenju nameta na platu kako bismo stimulisali novo zapošljavanje i stvorili prostor za veće plate radnika koji rade, a s druge rasteretili s te strane privredu”.

Vlada s treće strane ide u intenzivniju reorganizaciju javnih preduzeća.

ZORA VIDOVIĆ, ministar finansija RS

“Ide znaačajno brža reorganizacija javnih preduzeća i obim i tempo, pogotovo velikih od strateškog interesa. EP je završila dosta posla i Željeznice i to bi se trebalo sve završiti”.

Ekonomisti ocjenjuju da jeste neophodno poboljšati privredni ambijent i osloboditi privredu parafiskalnih nameta i brojnih poreskih opterećenja, ali takođe ističu da ne treba dozvoliti izmjene Zakona o radu, koji bi ozakonio i pojednostavio davanje otkaza radnicima.

ALEKSA MILOJEVIĆ, ekonomista

“Naš osnovni problem je što imamo usitnjenu strukturu privrede koja ne dozvoljava da se razvije jak sindikalni pokret, jer osnova sindikata su krupna preduzeća koja mi nemamo, jer su u našim okolnostima poslodavci potpuno slobodni u odnosu na postupanje sa radnicima”.

Za sada je izvjesno da će podršku vlade programu ekonomskih reformi imati sektor energetike i poljoprivrede zbog galopirajućih cijena u ovim oblastima. O ostalim prijedlozima i sindikata i poslodavaca tek nakon usvajanja i naknadnih rasprava i dogovora.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh