Posao

Eurozona: Smanjena nezaposlenost, Češka lider

Stopa nezaposlenoti u eurozoni se blago spustila u decembru prošle godine na 7 posto u odnosu na 7,1 procenat u novembru, prema desezoniranim podacima, objavila je evropska agencija za statistiku Eurostat.

Češka - Hayat

U poređenju sa decembrom 2020. godine, stopa nezaposlenosti u monetarnom bloku je opala za 1,2 procentna poena, navodi se u informaciji na veb sajtu Eurostata, prenosi Tanjug.

U Evropskoj uniji, stopa nezaposlenosti je takođe skliznula u decembru na mjesečnom nivou za 0,1 procentni poen na 6,4 posto, i bijeleži pad od 1,2 posto u odnosu na decembar 2020. kada je iznosila 7,5 procenata.

Najniže stope nezaposlenosti među članicama EU su u decembru regostrovane u Češkoj, samo 2,1 posto, i Poljskoj 2,9 posto, dok su najviše zabilježene u Španiji, 13 procenata, i Grčkoj 12,7 posto.

Eurostat procjenjuje da je u decembru u EU bilo 13,6 miliona nezaposlenih muškaraca i žena, od čega gotovo 11,5 miliona u eurozoni.

U poređenju sa novembrom 2021, broj nezaposlenih smanjen je za 210.000 ljudi u EU i za 185.000 u eurozoni.

U odnosu na decembar 2020. godine, broj nezaposlenih u EU je pao 2,19 miliona osoba, a u eurozoni za 1,8 miliona.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh