Posao

“Diplomirane” kamiondžije iz BiH traže posao u inostranstvu

Sa diplomom fakulteta u kamion pa u inostranstvo. To je, nažalost, svakodnevica bh. društva. U autoškolama trostruko je više zakazanih polaganja vozačkog ispita za kamione i autobuse. Ništa bolje nije ni sa registrovanim prijevoznicima, jer ih je oko hiljadu prošle godine firme preregistrovalo u drugim državama.

Mirko Cvjetinović - Screenshot/YouTube

Sve je više zainteresovanih za polaganje vozačkog ispita za kamione i autobuse u Bosni i Hercegovini. Mirko Cvjetinović iz Bijeljine završio je ekonomsku školu i godinama je radio u ugostiteljstvu. Sada polaže za kamion, a posao u inostranstvu ga čeka.

U potrazi posla za polaganje vozačkog ispita za kamione prijavljuju se i oni koji su završili fakultete.

Samo u protekloj godini iz BiH u Sloveniju je preregistrovano više od 1.000 transportnih firmi, dok je iz bh. entiteta Republike Srpske u zemlje Zapadne Evrope otišlo više od 4.000 profesionalnih vozača. Među njima je čak i predsjednik Udruženja prevoznika Republike Srpske Nikola Grbić, piše “BHRT“.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh