Posao

Traže 150.000 radnika: Najsretnija država na svijetu morat će se ozbiljno pozabaviti s otvaranjem radnih mjesta

Finska važi za najsretniju zemlju na svijetu, no čak se i ova država suočava sa starenjem stanovništva, a njihova je Vlada pod sve većim pritiskom da stopu zaposlenosti dodatno podignu, piše “Blumberg”.

Finska - Pixabay

Upravo bi jačanje tržišta rada, mogla biti glavna agenda stranaka koje će se boriti za glasove birača na predstojećim parlamentarnim izborima u Finskoj 14. aprila. Ako je suditi po upravo objavljenom državnom izvještaju, nova administracija bi trebalo da podigne zaposlenost na 75 posto od ukupnog radno sposobnog stanovništva do 2023. godine, a zatim to odvede i korak dalje i dosegne visokih 80 posto, piše portal “Novac“.

Taj procenat je sada na 72 posto, što je ujedno bio i cilj koji je prvi čovjek finske vlade Juha Sipila postavio kada je zasjeo u premijersku stolicu 2015. godine. Budući da je tada Finska muku mučila s trogodišnjim privrednim padom, drugim od velike ekonomske krize 2008. godine, Sipilin se cilj činio nedostižnim.

Ipak, uspio je da osnaži tržište rada sa 140.000 novih radnika, a sada im je potrebno još otprilike 150.000 ljudi kako bi osigurali opstanak države blagostanja.

– Temelj nordijskog blagostanja koje našu zemlju čini najsretnijom državom na svijetu, s nevjerovatno visokim državnim standardom, oslanja se na visoku stopu zaposlenosti – upozorio je glavni ekonomista Nordea banke, Aki Kangasharju.

Ono što Finskoj treba je da svako ko može da radi, ima posao, dodao je Kangasharju.

Sipilova je vlada već pokrenula nekoliko mjera za podsticanje zapošljavanja, uključujući i snižavanje cijene rada za poslodavce. Riječima premijera, ako vlada uspije trajno da podigne zaposlenost iznad 75 posto, to bi u potpunosti pokrilo rashode.

Kangasharhju pak upozorava da, ako ne uspiju da uvedu nove ljude na svoje tržište rada, Fincima prijeti ‘stezanje kaiša’.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh