Energija

Izgradnja najvećeg solarnog parka na Balkanu u Trebinju

V.d. direktora Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Marko Kubatlija održao je sastanak s predstavnicima mađarske kompanije Lugos Renewables na čelu s Rolandom Lugosom.

V.d. direktora FIPA-e na sastanku s predstavnicima kompanije Lugos Renewables

Na osnovu Memoranduma o suradnji s Agencijom za promociju izvoza HEPA, FIPA je pružila podršku kompaniji Lugos Renewables koja investira u projekat u Trebinju izgradnje najvećeg solarnog parka na Balkanu, piše profitiraj.

Projekat podrazumijeva suradnju mađarskog Lugos Renewables i Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) kroz mješoviti holding, a nova solarna elektrana snage 73 MWp gradi se u Trebinju, u blizini granice Crne Gore i Hrvatske, što predstavlja 2. fazu cjelokupnog projekta.

Prva faza je već u izgradnji trafostanica i dalekovoda sa solarnom elektranom od 73 MWp, tako da će s dodatkom nove solarne elektrane razvoj kompleksa obezbijediti kapacitet od 146 MWp (DC) solarne energije, što će ga učiniti najvećom solarnom elektranom u regionu Balkana prema sadašnjim podacima.

To će otvoriti nova radna mjesta, ali što je još važnije, imat će veliki uticaj na ekonomski rast regije i razvoj zaštite okoliša povećanjem udjela zelene energije u ukupnoj proizvodnji energije.

Lugos Renewables je prošle godine preuzela većinsko vlasništvo nad Solarnom elektranom Trebinje 1, nakon što je Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine dalo zeleno svjetlo za ovu akviziciju. Ukupna vrijednost projekta je veća od 50 miliona eura i bit će najveća u BiH.

Rast direktnih stranih investicija iz Mađarske u BiH

Direktor FIPA-e Marko Kubatlija razgovarao je s direktoricom sektora za međunarodnu sauadnju Industrijske i privredne komore Mađarske Florom Palmay i predsjednikom Komiteta za Zapadni Balkan Attilom Galambosom o dosadašnjoj suradnji i planovima za organizaciju poslovnih događaja.
Direktor FIPA-e na sastanku s Industrijskom i privrednom komorom Mađarske

Kubatlija je inicirao promociju najatraktivnijih projekata i pogodnosti za strane investitore u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, putem elektronskih medijskih publikacija Komore koje dostavljaju na adrese više od 20.000 svojih kompanija članica. Razgovarano je i o mogućnostima suradnje FIPA-e i mađarskih institucija pri apliciranju projekata za EU fondove.

Konstatirano je da su odnosi Mađjarske i Bosne i Hercegovine na visokom nivou, te da političku suradnju prati i intenziviranje privrednih i ekonomskih odnosa, te da se bilježi rast direktnih stranih investicija iz Mađarske u BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh