Energija

Za vjetroelektrane u Bihaću 120 miliona KM

Premijer Vlade Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić zajedno sa ministrom privrede Nijazom Kadirićem potpisao je danas Sporazum o budućoj izgradnji vjetrolektrana na području USK sa zagrebačkom kompanijom “IVICOM Consulting”.

Vjetroelektrane - Indikator.ba

Ovaj projekat bio bi najveća investicija na području ovog Kantona, čija se vrijedanost procjenjuje oko 120 miliona maraka.

Pomenuti sporazum uređuje odnose izmedu Vlade USK, odnosno Ministarstva privrede i budućeg koncesionara u vezi sa izmjenom Nacrta Ugovora dodjele koncesije za korištenje građevinskog zemljišta za istraživanje, građenje i korištenje vjetroelektrana instalirane pojedinačne snage do 5MW. Vjetroelektrana bi se gradila na području Grada Bihaća, na lokalitetu k.o. Teočak, piše “Klix.ba“.

“To što će drugi vjetropark u BiH biti uspostavljen na našem kantonu nije samo ohrabrujuća činjenica nego je na neki način i službeni trenutak najave ovakvih i sličnih projekata u budućnosti. Nastojaćemo da USK što manje zauzima medijski prostor u rubrikama crne hronike i udarnih vijesti koje se tiču migrantske krize ali i političke i svake druge nestabilnosti”, izjavio je premijer Ružnić nakon potpisivanja Sporazuma.

On je naglasio da je došlo vrijeme za velike projekte u oblasti privrede, ekonomije i opšteg razvoja, te da će njegova vlada insistirati na ovakvim projektima i slati pozitivne i optimistične vijesti u svijet.

“Vjetroparkovi imaju veliki privredni potencijal i dajemo punu podršku investitorima u ovoj oblasti. Energija dobijena u vjetroparkovima je u neprekidnom porastu u cijelom svijetu. Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora je investiranje koje je i svjetski trend i zasigurno ima veliko ekonomsko opravdanje, jer kapital zna puteve svog oplođavanja, a s druge strane velike i značajne koristi ima i naš ekonomsko-politički prostor”, rekao je ministar privrede Nijaz Kadirić.

“IVICOM Consulting” iz Zagreba je, kako stoji na njihovoj zvaničnoj stranici, kompanija specijalizovana za usluge konsaltinga, projektovanja, nadzora, upravljanja projektima te izgradnje prvenstveno industrijskih postrojenja ali i ostalih građevina uključivo i razne infrastrukturne projekte. Osnovana je 1991. godine kao “IVICOM GmbH Austria” , danas “IVICOM Holding Austria”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh