BIZnews

Globalna vojna potrošnja porasla 7 posto

Međunarodni institut za istraživanje mira (SIPRI) iz Stockholma priopćio je da su SAD, Kina i Rusija bile najveći vojni potrošači u 2023. Ukupna potrošnja zemalja članica NATO-a iznosila je 55 posto svjetske potrošnje.

financa.ba

U SIPRI-u kažu da je vojne izdatke povećala većina europskih članica saveza. SAD su ih povećale za 2 posto, na 916 milijardi dolara. Što predstavlja oko dvije trećine ukupne vojne potrošnje NATO-a.

Prema podacima SIPRI-a, ruska vojna izdvajanja porasla su za 24 posto na procijenjenih 109 milijardi dolara. Ukrajina je povećala potrošnju za 51 posto na 65 milijardi dolara. I primila najmanje 35 milijardi dolara vojne pomoći od drugih zemalja, prenosi HRT.

Posljednje dvije godine rata u Ukrajini promijenile sigurnosnu perspektivu

Kombinirano, ta pomoć i vlastita vojna izdvajanja Ukrajine bili su ekvivalent oko 91% ruske potrošnje.

Istraživač SIPRI-a Lorenzo Scarazzato kaže da su europskim članicama NATO-a posljednje dvije godine rata u Ukrajini temeljito promijenile sigurnosnu perspektivu.

Taj pomak u percepcijama prijetnji odražava se u rastućim udjelima BDP-a koji se usmjeravaju na vojnu potrošnju, pri čemu se cilj NATO-a od dva posto sve više smatra temeljnom vrijednošću, a ne pragom koji treba dosegnuti, piše Financa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh