BIZnews

Singapur, Danska i SAD vodeće zemlje za poslovanje

Prema rangiranju poslovnog okruženja Economist Intelligence Unit-a, Singapur, Danska i Sjedinjene Američke Države ističu se kao najpoželjnija mjesta za poslovanje na globalnoj razini.

Singapur - Nezavisne.com

EIU-ovo rangiranje poslovnog okruženja ističe Singapur kao najpoželjnije geografsko područje za poslovanje, s kontinuiranim prestižom u proteklih 16 godina, istakao je Prianthi Roy, upravnik prognoza za zemlju i europski analitičar, u razgovoru za CNBC.

Politička stabilnost i predanost vlade podršci domaćim tvrtkama u privatnom sektoru u tehnološkoj nadogradnji ključni su čimbenici koji čine Singapur vrhunskom poslovnom destinacijom jugoistočne Azije.

EIU-ovo rangiranje ocjenjuje atraktivnost poslovanja u 82 zemlje i teritorija. I to na osnovu indikatora poput inflacijeInflacija je povećanje opće razine cijena u određenom vre…, troškova života, ekonomskog rasta i fiskalne politike. Pruža tako uvide u ekonomije koje su povoljnije za rast i povećanje investicijske potrošnje.

Iza Singapura se nalaze Danska i Sjedinjene Američke Države na drugom i trećem mjestu. Ističu se svojim jakim makroekonomskim osnovama i infrastrukturom.

Danska se ističe svojim snažnim makroekonomskim temeljima i visokokvalitetnom transportnom i digitalnom infrastrukturom. Što je čini jednom od najatraktivnijih poslovnih lokacija na globalnom nivou, istakao je Roy.

SAD će zadržati povoljne tržišne prilike, posebno uz blage restrikcije u vanjskoj trgovini i investicijama.

Izvještaj pokazuje da se predviđa da će Singapur, Danska i SAD zadržati najbolje poslovno okruženje u narednih pet godina.

Ostale zemlje

Njemačka i Švicarska zauzimaju četvrto i peto mjesto. Dok ostatak liste najboljih poslovnih lokacija čine Kanada, Švedska, Novi Zeland, Hong Kong i Finska.

“Ove napredne ekonomije već dugoročno bilježe stabilne i pozitivne rezultate u našem indeksu, što ih čini sigurnim investicijskim destinacijama”, ističe se u izvještaju. Istovremeno se upozorava da će ukupne stope rasta i rasta BDP-a po glavi stanovnika vjerojatno ostati stabilne i relativno niske.

Neke od značajnih “velikih poboljšanja” u indeksu su postigle zemlje poput Grčke, Katara i Indije.

Grčka je zabilježila najveće poboljšanje poslovne klime u EIU-ovom indeksu. Zbog reformi koje je provela pro-poslovna vlada, pokazuje izvještaj.

Reforme slobodnog tržišta koje je obećao argentinski predsjednik Javier Milei, usmjerene na poticanje privatnog poduzetništva i privlačenje stranih ulaganja, dovele su zemlju do naglog poboljšanja. Zauzela je drugo mjesto na listi najboljih poslovnih okruženja.

“Indija je jedino tržište jedne zemlje koje nudi potencijalno rastuću ljestvicu sličnu onoj u Kini”, navodi se u izvještaju. Dodaje se da mlada demografska struktura zemlje predstavlja dobar znak za njenu radnu snagu i buduću potražnju. Indija se nalazi na trećem mjestu na listi najnaprednijih poslovnih okruženja, piše financa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh