BIZnews

Booking pod istragom u Italiji

Italijanska agencija za zaštitu tržišnog takmičenja objavila je danas da je pokrenula istragu kako bi utvrdila zloupotrebljava li digitalna platforma Booking.com dominantni položaj na tržištu hotelskog smještaja.

biznis.ba

Italijanski regulator sumnja da web-stranica “preferiranim partnerstvom” s pojedinim hotelima “vjerovatno ometa učinkovito takmičenje na tržištu online prodaje usluga hotelskog smještaja i rezervacija, bar u (Italiji)”.

Takva strategija “šteti drugim online putničkih agentima, s negativnim učincima po smještajne kapacitete i, u konačnici, po potrošače koji se očituju u višim cijenama i ograničenoj mogućnosti izbora”, navodi se u saopćenju regulatora. Porezna policija Guardia di Finanza pretražila je italijanske urede Booking.coma, dodaje se.

“U potpunosti sarađujemo s Guardia di Finanzom i s talijanskim tijelom za tržišno takmičenje koji su jučer posjetili naše urede u Italiji”, rekao je glasnogovornik Booking.coma.

“Iako sarađujemo s talijanskim vlastima, u potpunosti vjerujemo da bi se zabrinutost za tržišno takmičenje trebala rješavati izravno s EU, u skladu s njegovim važećim regulatornim prijedlozima – a ne odvojeno, od zemlje do zemlje”, dodala je glasnogovornica firme, a prenosi Index hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh