BIZnews

U.S. Steel mora ostati u američkom vlasništvu

Američki proizvođač čelika U.S. Steel mora ostati u američkom vlasništvu. Ovo je rekao predsjednik Joe Biden, blokiravši ponudu japanskog Nippon Steela, ′tešku′ 14,9 milijardi dolara.

financa.ba

“U.S. Steel uživa status legende u američkom sektoru čelika više od stotinu godina i ključno je za kompaniju da i ubuduće bude američka čeličana, u domaćem vlasništvu i s domaćom upravom“, rekao je predsjednik u izjavi, objavljenoj u četvrtak.

Trenutno nije jasno hoće li predsjednik spriječiti transakciju preko regulatora. Odbor za strana ulaganja (CFIUS), moćno vijeće u čijoj je nadležnosti provjera stranih ulaganja, može preporučiti blokadu ako zaključi da bi akvizija mogla utjecati na nacionalnu sigurnost.

U prosincu Bijela kuća ocijenila je da predložena akvizicija zaslužuje “ozbiljnu provjeru” zbog ključne uloge U.S. Steela u proizvodnji čelika, što znači da je ključna i za nacionalnu sigurnost.

Japanska kompanija naglasila je pak u priopćenju u četvrtak da će akvizicija donijeti “jasne prednosti U.S. Steelu, sindikalno organiziranim radnicima, američkoj industriji čelika i američkoj nacionalnoj sigurnosti”.

“Prolazimo postupak analize, uključujući CFIUS, i vjerujemo u vladavinu prava, objektivnost i nepristranost koje očekujemo od američke vlade. Čvrsto smo odlučili proći cijeli postupak i dovršiti transakciju“, poručili su iz Nippon Steela.

Kako bi stišali strah od potencijalnog gubitka radnih mjesta, naglasili su da, uz određene uvjete, ne planiraju otpuštati radnike ni zatvarati čeličane do rujna 2026.

Ministarstvo financija nije odmah odgovorilo na upit Reutersa da komentira blokiranu japansku ponudu, a Bijela kuća odbila je odgovoriti na pitanje planira li Biden upotrijebiti svoje ovlasti kako bi je blokirao.

Prema podnesku iz siječnja, Nippon Steel obvezao se poduzeti “sve potrebne radnje” kako bi ishodio dozvolu CFIUS-a i platiti U.S. Steelu 565 milijuna dolara naknade ako prekrši tu obavezu.

Američka blokada transakcije mogla bi baciti sjenu na japansko-američki samit i posjet japanskog premijera Fumia Kishide Washingtonu, napominje Reuters, prenosi Hrportfolio.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh