BIZnews

Cijene bakra dostižu vrhunac u posljednjih godinu dana

Referentni tromjesečni bakar na Londonskoj berzi metala (LME) dostigao je 8.799 dolara po metričkoj toni, najviše od februara prošle godine.

euroroal.ba

Bakar za isporuku u maju poskupio je na tržištu Comex u New Yorku na 8.932 dolara po toni, što je 3,3 posto više nego u utorak, prenosi Seebiz.

Rast je započeo na Šangajskoj berzi terminskih ugovora (SHFE), gde je bakar dostigao najvišu cijenu u posljednje dvije godine od 9.796 dolara po toni. Najveće kineske topionice bakra odlučile su u srijedu u Pekingu da smanje proizvodnju, koja stvara gubitke.

Nestašice su dovele do intenziviranja konkurencije za iskopane bakarne koncentrate, uzrokujući nagli pad prihoda za topionice na najniži nivo u deceniji. U prva dva mjeseca ove godine nije radilo više svjetskih topionica bakra nego u istom periodu prošle godine, uglavnom zbog kineske neaktivnosti.

Više cijene bakra mogle bi dodatno da oslabe tražnju u Kini, kao što pokazuju zalihe. Prema podacima SHFE, zalihe bakra u skladištima naglo su porasle na 239.245 tona do 8. marta sa 30.905 tona na početku godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh