BIZnews

Bayer godinu zaključio s gubitkom od skoro 3 milijarde eura

Njemačka farmaceutska i hemijska grupacija Bayer zaključila je 2023. godinu s gubitkom od 2,9 milijardi eura, dok je godinu prije zabilježila neto dobit od 4,15 milijardi eura.

REUTERS/Wolfgang Rattay

Prihodi su na godišnjem nivou pali za šest posto, na 47,6 milijardi eura, prenose strane novinske agencije.

Na prošlogodišnje brojke posebno su utjecali loši rezultati agrohemijskog pogona. zaštite bilja, i to zbog slabljenja i znatno nižih cijena herbicida koji sadrže glifosat, a koriste se u poljoprivredi.

Prodaja lijekova na recept u farmaceutskoj jedinici ostala je nepromijenjena, dok je u jedinici Zdravlje potrošača zabilježila rast, dijelom zbog veće potražnje za dermatološkim proizvodima, prenio je SEEbiz.

Prvi čovjek firme Bill Anderson, koji je prošle godine preuzeo čelnu poziciju s ciljem da je odvede u novom smjeru, za sada je odbacio mogućnost cijepanja kompanije.

Prema njegovoj ocjeni, Bayer treba ojačati svoju farmaceutsku jedinicu, a napredak firme, koja se suočava s nekoliko tužbi, koče i velika zaduženost i birokratija.

Bayer, koji je prošle godine najavio otpuštanja kako bi se izvukao iz minusa, planira od 2026. uštedjeti dvije milijarde eura godišnje, stoji u najnovijoj objavi.

Za ovu godinu firma očekuje prihode između 47 i 49 milijardi eura, ali nije previše optimistična u pogledu dobiti, piše biznisinfo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh