BIZnews

Njemačka srušila rekord u izvozu oružja

Njemačka vlada i ove je godine srušila rekord u izvozu oružja odobrivši prodaju u vrijednosti najmanje 11,71 milijardu eura, pokazuju službeni podaci.

Njemačka - Manager.ba

Prethodni rekord od 9,35 milijardi eura iz 2021. godine premašen je već sredinom decembra, i to za 25 posto, prema podacima koje je ministarstvo privrede objavilo na upit iz parlamenta.

U odnosu na prošlu godinu iznos je veći za 40 posto, odražavajući udvostručenu vrijednost isporuka Ukrajini od čak 4,15 milijardi eura.

Gotovo 90 posto izvezenog oružja i vojne opreme otpremljeno je ove godine u druge članice EU i NATO-a, Ukrajinu i zemlje poput Japana, Australije i Južne Koreje.

Vlada je dala zeleno svjetlo i za izvoz vrijedan 1,18 milijardi eura u skupinu trećih zemalja kao što su Izrael, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija.

Isporuke u Izrael udeseterostručene su u ovoj godini dosegnuvši 323,2 miliona eura.

Vlada je većinu od više od 200 izvoznih dozvola izdala nakon 7. oktobra i upada Hamasa na izraelski teritorij, napominje agencija dpa, prenosi Hina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh