BIZnews

Njemački industrijski div u Hrvatskoj planira otvoriti između 250 i 300 radnih mjesta

Čelnici osječke Gradske uprave i njemačke kompanije IMS Gear potpisali su u ponedjeljak Ugovor o kupoprodaji zemljišta u osječkoj poduzetničkoj zoni Nemetin.

IMS Gear - millergrpva.com

Ova njemačka firma planira u svom budućem proizvodnom pogonu otvoriti između 250 i 300 radnih mjesta.

Nakon potpisivanje ugovora gradonačelnik Ivan Radić izjavio je kako se ta kompanija javila na konkurs za kupovinu više od 33 hiljade kvadratnih metara zemljišta, za što su ponudili 1,1 miliona eura, što je više od procijenjene vrijednosti.

Pojasnio je da je to njemačka firma čija je primarna djelatnost proizvodnja komponenti iz sistema zupčanika za automobilsku industriju i druge industrijske grane, prenijela je agencija Hina.

Firma ima proizvodne pogone u Njemačkoj, SAD-u, Meksiku i Kini te u svijetu zapošljava oko tri hiljade radnika. U Njemačkoj imaju osam tvornica. Planirana vrijednost investicije u Osijeku je oko šest miliona eura, a ovdje će proizvoditi sastavne dijelove za opskrbu kupaca iz automobilske industrije sa sjedištem u jugoistočnoj Evropi.

Član Uprave kompanije IMS Gear Wolfgang Weber istaknuo je kako će ovo biti prvi proizvodni pogon kompanije u Evropi izvan Njemačke, a da su u Osijeku naišli na ambicioznu Gradsku upravu, koja je obećala potrebnu pomoć u realizaciji investicije. Dodao je kako su se za Hrvatsku su se odlučili jer se radi o dinamičnoj članici EU, ujedno članici eurozone i Schengena što olakšava poslovanje, a za Osijek, jer je idealno i strateški pozicioniran na lokaciji s koje lako mogu doći do svojih kupaca u Mađarskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini.

Weber napominje kako u Osijeku planiraju otvoriti između 250 i 300 radnih mjesta, a trenutno se procjenjuje da bi proizvodnja mogla početi sredinom ili pred kraj 2025. godine, piše biznisinfo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh