BIZnews

Poletio prvi prekookeanski avion koji koristi sto posto zeleno gorivo

Putnički avion Virgin atlantica s punim pogonom na održivo avio gorivo (SAF) jučer je uspješno poletio.

avion Virgin - biznis.ba

Krenuo je sa londonskog aerodroma Heathrow ka New Yorku, a kako javljaju agencije, avion je uspješno i sletio ali se treba vratiti u London koristeći konvencionalno mlazno gorivo.

Ovo je prvi let sa 100 posto SAF-om, takozvanim zelenim gorivom, preko Atlantika ikada.

U projekat su bile uključene i kompanije BP, Rolls-Royce i Boeing, prenosi Unilad.

SAF goriva su obnovljivi izvori koji nisu bazirani na nafti, kao što su jestiva ulja, đubrivo i alge koji se mogu koristiti ili pomiješani s kerozinom, ili kao potpuna zamjena za tipično gorivo za mlazne motore.

SAF se trenutno koristi samo u mlaznim motorima do maksimalne mješavine od 50 posto s tradicionalnim kerozinom bez potrebe za ikakvim modifikacijama, objašnjava Virgin atlantic.

Međutim, Flight100, koji je jučer poletio, koristi “jedinstvenu dvostruku mješavinu” od “88 posto HEFA (hidroprocesiranih estera i masnih kiselina) koje isporučuje AirBP i 12 posto SAK-a (sintetički aromatični kerozin)” napravljen od otpadnog kukuruza. HEFA se pravi od otpadnih masti i SAK-a, biljnih šećera.

“Kada bi u potpunosti zamijenio kerozin, SAF bi mogao smanjiti emisije ugljika u životnom ciklusu za preko 70 posto u usporedbi s konvencionalnim fosilnim mlaznim gorivom”, navodi kompanija.

Na ovom letu nije bilo “komercijalnih” putnika. Na njemu su bili između ostalog predstavnici Virgin grupe, uključujući osnivača Virginsa, milijardera Richarda Bransona.

“Bit će potrebno neko vrijeme prije nego što dobijemo dovoljno goriva gdje će svi moći da lete. Ali od nečega morate početi – rekao je Branson u Londonu prije nego što je avion poletio”, prenosi Reuters, piše Biznis.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh