BIZnews

Wall Street raste

Na Wall Streetu je S&P 500 indeks porastao četvrti dan zaredom, i to po najvećoj stopi od aprila, jer ulagači vjeruju da je ciklus povećanja kamatnih stopa Feda završen.

Wall street - Michael Nagle/Bloomberg/Getty Images

Dow Jones ojačao je 1.70 posto, na 33.839 bodova, dok je S&P 500 skočio 1.89 posto, na 4317 bodova, a Nasdaq indeks 1.78 posto, na 13.294 boda. Dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se uvjerenju ulagača da je ciklus povećanja kamata američke centralne banke završen.

U srijedu su čelnici Feda na redovnoj sjednici odlučili da kamate ostaju nepromijenjene, u rasponu od 5.25 do 5.50 posto. To je bila druga sjednica zaredom kako je Fed kamate ostavio nepromijenjene, nakon što ih je zbog visoke inflacije povećao na 11 prethodnih sjednica.

Premda je na konferenciji za medije predsjednik Feda Jerome Powell ostavio otvoren prostor za još jedno povećanja kamata, većina analitičara smatra da se to neće dogoditi.

Tim više, kažu, što je Powell na konferenciji kazao i kako je rast prinosa na državne obveznice imao utjecaj na privredu. Naime, prema kamatama na obveznice određuje se niz drugih kamata za građane i kompanije.

“Powellovi komentari u srijedu bili su upravo ono što su ulagači željeli čuti”, kaže Justin Burgin, potpredsjednik u tvrtki Ameriprise Financial. Podršku tržištu pružaju i poslovni rezultati kompanija, premda su mnoge tvrtke smanjile procjene poslovanja u tekućem, četvrtom kvartalu.
Smanjene procjene zarada kompanija

Dosad je više od 320 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo kvartalna izvješća za treće tromjesečje, pri čemu ih je oko 80 posto ostvarilo veću dobit nego što su analitičari očekivali.

No smanjene su procjene zarada kompanija u četvrtom tromjesečju. Početkom oktobra, prije početka sezone objava poslovnih izvješća i budućih procjena, analitičari u anketi Reutersa očekivali su rast zarada u tekućem kvartalu za 11 posto na godišnjoj razini, dok sada očekuju rast od 7.2 posto.

“Premda su procjene smanjene, analitičari ipak očekuju značajan rast zarada u posljednjem kvartalu ove godine”, kaže Burgin. I na europskim su burzama cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1.42 posto, na 7446 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1.48 posto, na 15.143 boda, a pariški CAC 1.85 posto, na 7060 bodova, piše Biznis.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh