BIZnews

Usaglašeno sve: Kinezi nastavljaju gradnju HE Dabar polovinom maja

Ministar energetike i rudarstva Petar Đokić razgovarao je u Banjaluci sa predstavnicima kineske kompanije Gezhouba o nastavku realizacije projekta izgradnje HE Dabar, instalisane snage 159,15 MW.

HE Dabar - ers.ba

– Nakon usaglašavanja svih pitanja i realizacije svih zaduženja učesnika u ovom projektu, došli smo do nove faze projekta, početka izgradnje koju možemo najaviti u drugoj polovini maja – rekao je ministar Đokić.

Na sastanku je potvrđena spremnost svih strana da ulože maksimalan napor da se ovaj projekat uspješno realizuje, u skladu sa postignutim dogovorom i rokovima iz ugovora.

Procjenjena vrijednost ove investicije za jedan od najvećih hidroenergetskih projekata u regionu iznosi 661.070.540 KM, od čega je do sada realizovana investicija od oko 118 mil KM.

Podsjećamo, HE Dabar sastavni je dio projekta Gornji horizonti rijeke Trebišnjice, koji predviđa prebacivanje voda iz Gatačkog i Nevesinjskog polja, preko Dabarskog i Fatničkog polja u akumulaciju Bilećkog jezera.

Osim izgradnje HE Dabar, ovim projektom predviđena je gradnja i hidroeleketrana Nevesinje i Bileća.

Riječ je o najvećem projektu koji se gradi u posljednjih 30 godina, prenosi Indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh